Puigcerdà acull la conferència "El llop i els humans. Passat i present a Catalunya"

La conferència tindrà lloc aquest dissabte, 30 d’abril, a les sis de la tarda al Museu Cerdà de Puigcerdà. Anirà a càrrec de Josep Maria Massip i Gibert, autor del llibre homònim.

per NacióLleida, 29 d'abril de 2011 a les 10:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'abril de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’acte, que s’emmarca dins del VII Cicle de Conferències Pirinenques que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya, es completarà amb la presentació del llibre en qüestió, editat per Arola Editors, a càrrec de Jordi Pasques.


"El llop i els humans. Passat i present da Catalunya" és un exhaustiu estudi sobre la dimensió del llop (Canis lupus) en la biologia, la història i la relació d’aquest amb els humans: una autèntica antologia sobre el llop en clau catalana atenent, entre altres disciplines, a la rondallística, el folklore i la memorial oral, i sense prescindir de referències a fonts estrangeres. Una recerca exhaustiva que ha permès l’autor confegir un volum prou extens com per repassar una part molt important de la cronologia del conflicte que acabà amb l’extinció del llop a Catalunya a principis del segle XX.

El llibre repassa la història del llop a casa nostra fins a la seva extinció a principis del segle XX i reflexiona sobre la situació actual de l’espècie tot just ara que torna de manera natural als nostres paratges. També conjetura sobre les perspectives de futur que presenta aquest carnívor fascinant i alhora històricament temut per la gent.

L'autor del llibre, Josep Maria Massip i Gibert, ha publicat diversos llibres i dotzenes d’articles sobre fauna. El seu interès pel llop, que amb els anys l’han convertit en un licòleg acreditat, neix de la recerca feta a partir del 1983 sobre el passat de l’espècie a les comarques gironines. Aquest recorregut el va anar ampliant a d’altres de més generals de tot Catalunya i que han donat com a resultat la publicació d’alguns articles sobre la mateixa temàtica en revistes tan prestigioses com Gavarres, Garrotxes, Revista de Girona, Mètode, etc. Ha estat impulsor d’iniciatives com l’organització d’exposicions, col·loquis i xerrades sobre el carnívor, i forma part d’associacions d’aquest àmbit. Ha fet intervencions a la ràdio i la televisió. Així mateix, està portant a terme diverses recerques relacionades amb les antigues lloberes o trampes per capturar llops i amb la toponímia llopera.

 

Participació