Arrenca el judici als 11 de Lleida amb la rebaixa de la pena per a quatre d’ells

Estan acusats de desordres, atemptat i lesions per la protesta a la subdelegació després de la detenció de Puigdemont, el març del 2018

23 de novembre del 2022
Actualitzat a les 12:34h
Imatge dels acusats durant el judici
Imatge dels acusats durant el judici | ACN
El judici contra els 11 manifestants que es van mobilitzar al davant de la subdelegació de Lleida després de la detenció de Carles Puigdemont ha començat aquest dimecres a la capital del Segrià.

Ho ha fet amb l’acord entre les defenses, la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat per a la rebaixa de condemna de quatre d’ells, que han admès els fets que es van produir el 25 de març del 2018 hores després que l’expresident fos arrestat a Alemanya. El pacte ha fet possible una reducció de petició de cinc anys i tres mesos de presó a només nou mesos de privació de llibertat. Als acusats se’ls imputen delictes de desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions. Als altres set encausats se’ls hi manté la petició inicial, que es concreta en tres anys per desordres públics, nou mesos de presó més per lesions i un any i mig per atemptat als agents de l'autoritat.

Un dels acusats, Àxel Albendea, ha assenyalat que "és un judici polític on no jutgen a onze persones sinó a la voluntat de tot un poble perquè aquells dies calia ser al carrer". "La campanya de solidaritat ens ha donat molta força i entrarem i sortirem amb el cap ben alt i amb les idees intactes perquè no pactem amb un estat feixista", ha exposat. Albendea considera que "les proves que presenta la Guàrdia Civil, amb la complicitat dels Mossos, els domassos d'Òmnium els llaços grocs de l'ANC, són falses".

De la seva banda, un portaveu de la Plataforma Antirepressiva de Ponent, Josep Bustos, ha dit que no confien "en aquesta justícia" ja que estan convençuts que "els represaliats entren al judici amb una condemna ja decidida". "Evitar la condemna depèn de la solidaritat als carrers", ha afirmat. Està previst que el judici acabi aquest dijous. 

Concentració a les portes de l’Audiència de Lleida
Abans del judici, una trentena de persones s'han concentrat a l'avingudaFrancesc Macià, a l'altura de la subdelegació, per acompanyar els acusats fins als jutjats amb crits demanant la seva absolució així com la llibertat de Pablo Hasel. El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que s'ha desplaçat a Lleida per donar suport als acusats, n'ha demanat l'absolució, així com la llibertat per a Pablo Hasel

La mobilització d’aquest dimecres s’ha organitzat després que un miler de persones es manifestessin el passat dissabte a la tarda pels carrers de Lleida per reclamar l'absolució dels encausats per la protesta de fa quatre anys.