La Festa Major de Balaguer torna als carrers

La capital de la Noguera viurà una festivitat del 5 al 13 de novembre en la qual la cultura popular hi tindrà un pes destacat

Dos gegants de Balaguer
Dos gegants de Balaguer | Àlvar Llobet
Redacció
26 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:26h
Les Festes del Sant Crist de Balaguer, que se celebraran del 8 al 13 de novembre, tornaran completament als carrers de la ciutat després dels anys de pandèmia. El govern local ha dissenyat una Festa Major participativa i amb un accent especial a la cultura popular. La principal novetat en aquest sentit és l’estrena del seguici festiu, una mena de cercavila noble en el qual hi participaran sardanistescapgrossos, els antics cavallets restauratsbastonersdiablesl’Harpia i quatre dels nou gegants que te la ciutat; la parella de moros i la de catalanets.

Diverses de les figures que participaran en aquest passacarrers faran una ballada al mig de la Plaça Mercadal, on també s’hi veurà el ball de valencians de Reus, el grup convidat a la capital de la Noguera en aquest primer acte popular que es farà la tarda del dissabte 12 de novembre. Des del consistori es fa una crida a adults i infants per portar les figures.

Una altra de les novetats d’enguany serà l’estrena de l’espectacle Òrbita, a càrrec del col·lectiu Free’t, a la plaça Comtes d’Urgell. Aquesta creació s’emmarca en els actes de la capitalitat de la sardana i és una producció pròpia de la Paeria.

D’altra banda, el pregó de festes el farà Anna Aran i Solé, metgessa de família i comunitària, i directora general del Consorci Sanitari Parc Taulí de Sabadell. L’acte es farà el dia 8 a les 20’30h a la sala d’actes de la Casa de la Paeria, just després de la presentació del llibre de Francesc Canosa sobre Josep Vallverdú.

Altres actes a destacar seran els tradicionals balls de gegants el dimecres 9 de novembre i el diumenge 13, els concerts a l’envelat i el 60è Concurs nacional de Colles Sardanistes Trofeu Ciutat de Balaguer, amb la cobla Maricel, que tindrà lloc el diumenge 13 a les 12 h del migdia a la plaça del Mercadal.

Finalment l’espectacle de focs artificials piromusicals tancarà les Festes del Sant Crist 2022. Aquest retrà homenatge a figures desaparegudes recentment del panorama musical, com Núria Feliu, Pau Riba o Rafaella Carrà, i es farà des del marge del riu, al parc de la Transsegre.