Juneda acull la primera edició del Ponent Lab amb la transició energètica com a tema principal

Els debats plantegen solucions des de l’àmbit local, connectant experts i ciutadania

Redacció
20 d'octubre del 2022
El municipi de Juneda (Garrigues) acollirà aquest proper dissabte la jornada Ponent Lab, un espai de reflexió i debat que vol aportar solucions als reptes d’avui i que anualment es dedicarà a un temàtica d’actualitat vinculada al territori, amb la participació d’experts i agents locals i obert a la ciutadania i al públic familiar. La jornada es desenvoluparà al CAMP, el Centre de les Arts i la Memòria de Ponent, durant tot el dia.

La transició energètica
Un dels reptes més rellevants que es planteja la societat d’avui és la transició energètica necessària per tal de contrarestar la crisi climàtica. El Ponent Lab 2022 es proposa pensar-hi des del territori i des de l’àmbit local, connectant experts i ciutadania. Es vol donar veu a agents locals que han desenvolupat experiències reeixides i aportar solucions a les famílies.

Un programa per aprendre, reflexionar, experimentar i gaudir
La jornada compren activitats de tots tipus i dirigits a diferents públics. Sota la premissa d’aprendre, es proposa la taula rodona anomenada “Quina és la situació a Catalunya i de quines eines es disposa des del món local?”, i amb la intenció de reflexionar, es compta amb una segona la taula rodona anomenada “On som i cap a on anem?” “Quin és el model de transició energètica que volem?”

Per a experimentar, el programa porta diferents activitats. En primer lloc l’exposició Gara i l’energia que ens envolta 3.0, en format modular i interactiva, sobre energia i sostenibilitat energètica dirigida a públic no especialitzat i creada per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Dirigit a les famílies, el taller Els Colors del Sol esdevindrà una activitat lúdica i cultural de carrer per visualitzar la força de l’energia solar, i el joc familiar Hola Watty, cedit i dinamitzat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) permetrà conèixer la generació de l’electricitat i el seu consum. El taller Optimització de la factura elèctrica i contractació d’energia verda, a càrrec d’Intiam Ruai, servirà per entendre la factura elèctrica i optimitzar-la per reduir el cost econòmic entre altres.

L’obra de teatre Solar, a càrrec de Mos Maiorum serà l’activitat encarregada de tancar el programa. Es tracta d’un espectacle-ritual immersiu oficiat per 3 intèrprets/músics sobre el negoci de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en camps de cultiu de zones rurals deprimides provocant la pèrdua d’identitat.

El Ponent Lab també pretén ser un espai per gaudir, pel que també tindrà música d’ambient a càrrec de The Vermood's amb un equip tècnic solar i una foodtruck per dinar.