Pinten de vermell l’estàtua de Gaspar de Portolà de Balaguer

L’atac s’emmarca en una campanya de protestes contra el Dia de la Hispanitat

11 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:07h
Gaspar de Portolà, de vermell
Gaspar de Portolà, de vermell | ND
La popular estàtua de Gaspar de Portolà, ubicada a l’entrada del Passeig de l’Estació de Balaguer, ha aparegut aquest dimarts pintada de vermell. L’acció s’emmarca en una campanya d’atacs a figures militars en protesta contra el Dia de la Hispanitat, que se celebra aquest dimecres 12 d’octubre, una festa d’España que commemora l’anomenat descobriment d’Amèrica i menysté la matança dels indígenas d’aquell continent causada per les tropes espanyoles.

Des del govern de la Paeria de Balaguer s’han demanat respecte per al patrimoni en les manifestacions de protesta.

Pintades també a Lleida
La pintada contra el conqueridor de l’Abadia de Califòrnia ha estat feta hores després que l’escultura del soldat ubicada al Parc Científic i Tecnològic de Lleida hagi aparegut també pintada de vermell.

L’acció a Lleida pretén recordar també que l’escultura homenatja l’Exèrcit franquista que va ocupar Gardeny després de la Guerra Civil i va obligar a construir els aquartelaments militars als republicans empresonats al camp de concentració de la Seu Vella. Fins a la data, no hi ha cap reconeixement públic al sacrifici d’aquella mà d’obra esclava.