1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Recuperen les restes de 12 soldats republicans en una fossa a l'Alt Urgell

Ciuró crida a inscriure's al Programa d'Identificació i al cens de desapareguts durant la Guerra Civil

Un dels esquelets exhumats a la fossa de Canturri | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 6 d'octubre de 2022 a les 17:30 |
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha visitat aquest dijous la fossa de Canturri, a l'Alt Urgell, on s'han exhumat les restes òssies de dotze soldats republicans de la Guerra Civil. Ara, els ossos seran estudiats i s'extrauran mostres genètiques per permetre la seva identificació. Ciuró ha cridat a inscriure's al Programa d'Identificació Genètica i al cens de persones desaparegudes, on ja s'han apuntat unes 500 persones en només tres setmanes.

La directora de l'excavació, Anna Camats, ha explicat que els treballs arqueològics han permès localitzar les restes en fosses individuals no gaire profundes i disposades en dues fileres, on els individus apareixen principalment en posició bocaterrosa. A causa de les propietats del sediment i la profunditat en què estan enterrats, es troben en un estat de conservació "fràgil".


Camats ha relatat que també han trobat diferents objectes, com insígnies militars, cinturons, botons i botes, que han recuperat i que ajuden a identificar els individus. També han localitzat objectes personals com una cartera, llapis o plomes estilogràfiques. Pel que fa a l'origen de les víctimes exhumades, es tractaria de soldats republicans ferits al front del Pallars i evacuats per Canturri, on l'exèrcit republicà tenia un equip quirúrgic.

Ha estat el record d'un veí de Canturri que ha permès localitzar la fossa. En Josep recordava haver sentit explicar que al menjador de casa seva hi van instal·lar un equip quirúrgic per guarir als soldats ferits i que els que acabaven morint eren enterrats a la finca de Cal Gravador, molt a prop del poble. Camats ha celebrat que la memòria oral "ha ajudat molt".


Durant la visita, la consellera Ciuró ha clamat que "és de justícia històrica que ajudem a les famílies a tancar el dol" i que cada vegada que es comunica la localització d'un familiar, es repara la memòria de Catalunya. Amb aquesta, ja són 74 les intervencions arqueològiques que ha dut a terme la Generalitat de Catalunya, 12 de les quals, aquest 2022.

Altres notícies que et poden interessar

Participació