Els cultius lleidatans han necessitat un 14% més d'aigua que la mitjana dels darrers cinc anys

Ho han calculat investigadors de l'IRTA a partir de dades meteorològiques i de satèl·lit, a causa de la sequera

Cultiu de regadiu a Vilanova de Bellpuig
Cultiu de regadiu a Vilanova de Bellpuig | ACN
Redacció
06 d'octubre del 2022
Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) experts en l'ús eficient de l'aigua en agricultura ha calculat a partir de dades meteorològiques i de satèl·lit que, enguany, els cultius de regadiu de Lleida han necessitat un 14% més d'aigua de reg que la mitjana dels últims cinc anys per garantir les produccions, a causa de la sequera i la falta de pluges durant la primavera i l'estiu.

La superfície agrícola de finques regades a Lleida representa el 76% del regadiu de tot Catalunya i, segons l'IRTA, serà clau fer un ús racional i eficient de l'aigua de reg, ja que l'any que ve la campanya de reg serà "molt complicada" perquè s'espera que els embassaments estaran en "mínims històrics".

La sequera i la falta de pluges durant la primavera i l'estiu d'aquest any ha obligat als agricultors a restringir o disminuir les dotacions d'aigua per poder acabar la campanya de regadiu. En condicions de poca aigua i per prendre decisions sobre la distribució d’aigua i equilibrar subministraments i demandes, és important conèixer la demanda de reg dels conreus en cada moment i predir-la per a tota una campanya.

És per això que l'equip de l'IRTA està desenvolupant una eina que estarà a disposició dels regants per conèixer la demanda d'aigua dels cultius en temps real, fer-ne un històric i predir-la fins a finals de campanya. "És una visió més completa de les necessitats de reg anuals que, a més, si persisteixen les sequeres, ajudarà a anticipar-se i distribuir millor l'aigua i de manera més eficient al llarg de la campanya de reg", destaca Jaume Casadesús, investigador de l'IRTA.

Aquesta eina ja s'ha provat en una versió preliminar a la zona del Baix Ter (Girona) en el marc del projecte “Girona, regió sostenible a l'aigua” (PECT, Girona, regió sensible a l'aigua, 001-P-000082). Ara, també s'implementarà a la zona de regadiu de Lleida gràcies al projecte demostratiu “COMREGSAT” (PDR 2014-2022).