Salvem Cal Macià denuncia immobilisme d’Alcarràs i apatia de la resta d’institucions

La plataforma lamenta la negativa de l’alcalde a parlar sobre les possibles solucions per recuperar la masia, que asseguren que “agonitza”

Detall de Cal Macià, a Alcarràs
Detall de Cal Macià, a Alcarràs | ACN
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 9:45h
La plataforma “Salvem Cal Macià” ha tornat a alertar aquest dilluns que la casa d’estuieg del president Francesc Macià, a Alcarràs, està “agonitzant” sense que es vegin accions de les institucions per rehabilitar-la.

En un enfilall de piulades, el col·lectiu ha denunciat immobilisme per part del consistori municipal i, en concret, del seu alcalde Jordi Janés. Des de la plataforma es mostra la predisposició a negociar els 300.000 euros amb els quals es podria comprar la masia: “És l’única administració que no s’ha mogut”, indiquen els membres de Salvem Cal Macià, que també carreguen contra el Departament de Cultura del Govern i la Diputació de Lleida.

Ambdues institucions sí han proposat plans per rehabilitar la casa, però des del col·lectiu es lamenta la seva apatia actual per pressionar en favor d’una solució. 

Petició de Bé Cultural d’Interès Nacional
La plataforma va registrar el passat mes de maig al Departament de Cultura la petició per instar la Generalitat a declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) la casa familiar de Macià, una demanda que, segons expliquen, encara no ha estat atesa pel departament de Natàlia Garriga, consellera de Cultura.

Des de Salvem Cal Macià defensen que l’immoble “reuneix tots els condicionants i requisits exigibles” i consideren que la mesura “implicaria una actuació decidida de la Generalitat en el camí cap a la protecció i preservació del bé”. Per això, demanen que es tramiti amb “la màxima urgència possible”, atesa “la situació límit que viu la casa”. Actualment, té la catalogació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Casa pairal de Francesc Macià
La casa de Vallmanya va pertànyer a la família d'Eugènia Lamarca, muller de Francesc Macià, que era de les Borges Blanques. Després de la mort l'any 1897 del pare d'Eugènia, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, el matrimoni comença a passar molts estius a la casa pairal, estades que s'allarguen fins la mort de Macià el dia de Nadal de l'any 1933, encara que queden interrompudes pels anys d'exili del polític.

La casa es converteix en un espai on Macià hi va a desconnectar de la vida com a militar i, posteriorment, com a polític. Era un "retir espiritual". Amb l'esclat de la Guerra Civil però, la família de l'expresident marxa a l'exili i no és fins als anys cinquanta que la seva filla Maria torna a Vallmanya amb la voluntat de recuperar la propietat familiar. Es troba, però, que l'Institut Nacional de Colonització fragmenta la finca, que passa d'ocupar unes 3500 hectàrees a aquedar-se amb unes 400.

Finalment, els nets venen la propietat, que va canviant de mans fins a l'actual propietari, un empresari ramader.