Lleida declararà il·legals les sentències polítiques del franquisme

Un total de 66 famílies rebran documents que acrediten la nul·litat dels procesos incoats del 1938 al 1978

Visita de Franco a Lleida, l'any 1963
Visita de Franco a Lleida, l'any 1963 | Filmoteca Española
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:42h
La ciutat de Lleida farà aquest diumenge el pas més important en qüestió de reparació històrica a víctimes del franquisme. La Seu Vella acollirà l’acte de desgreuge jurídic per a 66 famílies de poblacions lleidatanes, que rebran un document que expedeix el Departament de Justícia de mans de la consellera Lourdes Ciuró i de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

En aquest títols es farà constar la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista. Els documents també declaren com a il·legals els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, que van actuar entre el 1938 i el 1978.

Aquest és el primer acte de reparació que es fa a Lleida per contribuir a dignificar les víctimes i el passat. La regidora Sandra Castro ha remarcat que el conjunt d'accions que prepara la Paeria tenen com a objectiu la recuperació de la Memòria Democràtica a Lleida, la seva difusió i la sensibilització ciutadana sobre fets històrics a la ciutat.

L’acte s’emmarca en el projecte d’activitats de Memòria Democràtica que l'Ajuntament de Lleida ha programat fins a finals d'any. S’hi inclouen quatre debats de memòria sobre la lluita contra els maquis, les fosses de la Guerra Civil, la policia secreta franquista i la violència política durant la Transició espanyola; dos itineraris sobre la maçònica de Lleida i els vestigis de la Guerra Civil a l'aeròdrom d'Alfés, i un acte en record al poeta Gabriel Ferrater.