La Diputació invertirà 2,5 milions per recuperar el patrimoni local

se subvencionaran els 94 projectes tramitats

Redacció
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 8:03h
El Ple de la Diputació de Lleida
El Ple de la Diputació de Lleida | ACN
El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous destinar 2.450.000 euros per recuperar patrimoni cultural local a través dels ajuts convocats per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). En concret, se subvencionaran els 94 projectes tramitats, d'entre les 105 sol·licituds presentades, i el termini per executar les actuacions serà de dos anys.

L'aportació ha estat possible amb la incorporació de romanents del pressupost 2021 a la partida ja pressupostada per enguany per part de l'IEI. D'altra banda, la sessió ha avalat una moció de JxCat que reclama al govern espanyol modificar i adequar la Llei estatal de residus per tal que la pagesia pugui continuar fent cremes segures de les restes vegetals de la poda als propis camps de conreu.

El percentatge màxim subvencionable és del 90%, amb un import no superior a 50.000 euros. Això suposa que, de mitjana, l'IEI subvencionarà el 86% de cada projecte, ja que el pressupost total de totes ells puja a 3,1 milions euros.

"Hem volgut fugir d'atorgaments de simples ajuts testimonials que, finalment, feien inviable per a un ajuntament tirar endavant el seu projecte si era el municipi que havia de destinar la part més important dels diners", ha dit la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach. "Amb aquesta modificació pressupostària, ajudem, tots plegats, a fer més digne el patrimoni local dels pobles, que és el patrimoni que més seu senten els veïns de les nostres comarques", ha afegit.

D'aquesta manera, la diputació lleidatana vol garantir que seran executables tots els projectes en tràmit, dels quals 38 corresponen a béns patrimonials de caràcter religiós (com ara esglésies, ermites o creus de terme), i 56 a béns patrimonial de caràcter civil (castells, rentadors o refugis, entre altres). Des de l'any 2019, la institució no obria una línia d'ajuts com aquesta, dotada aleshores amb 420.000 euros.