La segona joventut de «Maria y sus Kogollos»

El grup balaguerí nascut el 1996 viu una segona etapa amb el seu nou disc, “Mala hierba nunca muere”

Maria y sus Kogollos
Maria y sus Kogollos | Maria y sus Kogollos
23 de setembre del 2022
Actualitzat el 24 de setembre a les 9:48h
Núria Morelló i Calafell va ser una de les cares visibles del món musical balaguerí a finals del segle XX. Pels cognoms la coneixien només els amics i coneguts, perquè a Balaguer, ella era popular per liderar el conjunt que canviava el seu nom de pila pel de Maria i que es completava amb un quintet de músics. Els seus “cognoms” artístics: els Kogollos.

La nomenclatura amb l’evident doble lectura d’aquest grup de punk-hardcore era una directa carta de presentació que no mostrava ambiguitats ni deixava dubtes sobre estils i personalitats. “Maria y sus Kogollos” ha estat fidel sempre a un mateix modus operandi musical i de tarannà que encara es pot veure als escenaris lleidatans. El proper serà a Balaguer en el marc de la primera edició del festival La Murga, una proposta sorgida de la Paeria de Balaguer i que reunirà aquest divendres i dissabte una trentena de grups i autors locals.

Els marians actuaran a partir de la 1:30 hores de la matinada del dissabte a l’escenari del Molí de l’Esquerrà, indret en el qual presentaran “Mala hierba nunca muere”, el segon disc d’aquest conjunt nascut el 1996 i ressucitat fa uns quants anys després d’una aturada el 2007. La maduresa no està renyida amb la lluita per la justícia social ni amb la guerra contra el capital. 

La doble lectura d’aquest segon treball també es fa sola, per bé que explica la tenacitat d’aquest conjunt d’arrels balaguerines i que actualment està format per Irene Vilella (veu), Niko Barrilado (guitarra i veu), Oriol Morelló (baix i veu), Miquel Farràs (bateria) i Edu Adrián (guitarra). Les peces del nou disc es combinaran amb les incloses a “Al fin llegó la kosetxa”, el primer treball discogràfic que inclou cançons com “Mestizaje cultural”, “Clase obrera”, “Mohamed” o “Lucha”. Tota una declaració d’intencions. La Maria té metxa encara. Els seus Kogollos, també.