El govern de Lleida desencalla el projecte del Pla de l’Estació, que s’iniciarà el 2023

Es contempla la construcció d’un centre comercial i el cobriment de les vies de tren

Postius i Pueyo
Postius i Pueyo | ACN
Àlvar Llobet / ACN
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:54h
El projecte estrella del govern de Lleida, el Pla de l’Estació, començarà a ser una realitat a partir del 2023, any en que començaran les obres. L'Ajuntament i Adif han tancat un acord per desencallar-lo i desplegar-lo urbanísticament a l'entorn de l'estació de trens de la capital del Segrià. 

El protocol que van signar ambdues parts a finals de juliol inclou, entre altres, la construcció d'un centre comercial de més de 60.000 m2 i acabar el cobriment de les vies des de Comtes d'Urgell, actuació que millorarà la connexió del barri de Pardinyes amb el centre de la ciutat. Aquest nou espai entra en confrontació directa amb el projecte de Torre Salses, on els promotors de Promenade Lleida pretenen aixecar-hi també un centre comercial. L’executiu local aposta pel centre del Pla de l’Estació perquè estarà connectat amb el centre de la ciutat, just al contrari de l’espai de l’altre projecte, que s’ubicaria als afores.

L'Ajuntament de Lleida estima en 150 milions la inversió del projecte, que haurà d'assumir l'operador que s'acabi adjudicant l'explotació de l'àrea comercial. El calendari amb què treballa la Paeria passa perquè les obres puguin començar durant l'any 2023 i que s'allarguin tres anys.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el primer tinent d'alcalde, Toni Postius, han presentat aquest dijous l'acord assolit amb l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries, Adif, per desenvolupar urbanísticament l'entorn de l'estació de trens de la capital del Segrià a través del Pla de l'Estació, un projecte que es trobava encallat des de fa gairebé quinze anys. Es tracta d'un àmbit urbanístic que suma més de 16 hectàrees de superfície, la majoria propietat d'Adif.

Després de mesos de reunions, la Paeria i l'ens gestor estatal van signar a finals de juliol un protocol d'actuació que, a més del calendari per desplegar el projecte, inclou la construcció d'un centre comercial a la zona de l'estació de trens de més de 60.000 m2, la finalització del cobriment de les vies des de Comtes d'Urgell, l'ampliació del pàrquing d'Adif cap a l'espai on s'havia previst inicialment situar l'estació d'autobusos, entre altres actuacions. A la vegada, es millorarà la connexió de Pardinyes amb el centre de Lleida, facilitant que els veïns d'aquest barri també puguin creuar des Roger de Llúria cap a Príncep de Viana, a més de poder-ho fer a través de Comtes d'Urgell.
 

Imatge de l’estació de tren de Lleida Foto: ACN