TEMPS

Sequera amb aiguats sobtats, el còctel explosiu al qual s'enfrontarà Catalunya aquesta tardor

El Meteocat avisa que amb el canvi climàtic els episodis de precipitacions abundants esdevindrien més freqüents i potents en les properes dècades

Un grup de veïnes treu aigua de dins de casa al carrer Sant Joan, inundat per la tempesta | Ajuntament de Mataró
per Yaiza Sánchez, Barcelona | 22 de setembre de 2022 a les 13:30 |
El temps sempre és notícia a Catalunya. Segons les previsions fetes pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), enguany la sequera i les pluges sobtades caracteritzaran la tardor. Així ho ha anunciat la directora del Departament d'Acció Climàtica de l'institut, Sarai Sarroca, en una roda de premsa que s'ha organitzat aquest dijous al matí al Departament d'Interior. Sarroca ha aprofitat per recordar que l'estiu ha tingut un clima sec amb intensos episodis de precipitacions, que no han estat prou per combatre els efectes de la sequera.

Una versió més extrema d'aquesta tendència serà la que sacsejarà els mesos d'octubre i novembre. Els ruixats, que seran més violents i impredictibles, són una de les principals preocupacions de Protecció Civil si es prenen de referència les inundacions en algunes àrees del Maresme o al centre de la capital catalana. "Només sent conscients del risc de les pluges intenses podem aturar-ho", ha sentenciat la directora de Protecció Civil, Mercè Salvat.


En aquest sentit, Salvat ha recordat la necessitat de replantejar, com a societat, la resposta als ruixats intensos i abundants a Catalunya. "Els cossos d'emergència tenen un sistema pioner, però en ser sobtades, no sempre es pot actuar amb la màxima rigorositat", ha admès. Per això, ha emfatitzat en la necessitat de col·laboració ciutadana per pal·liar els efectes de les precipitacions. Cal recordar que les inundacions, habituals a la tardor a Catalunya, són la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals.

Amb l'objectiu de conscienciar la població i donar-li pautes per actuar en cas de pluges intenses i sobtades, Protecció Civil ha elaborat una guia. Entre els consells destaquen desembussar les canonades -perquè és usual que les fulles s'hi encallin i facilitin les inundacions-, evitar aparcar cotxes a la riera o trucar al 112 en cas d'incidència.


D'altra banda, Salvat ha aprofitat per recordar que les conclusions del darrer informe de l'IPCC (AR6) per la Mediterrània assenyalen que aquesta mena d'episodis de pluges poden esdevenir més freqüents i assolir més magnitud en les darreres dècades, especialment si se superen els 2 graus d'escalfament global. És, com ha puntualitzat, "una conseqüència del canvi climàtic". En concret, enguany serà una tardor seca, fet que propicia i magnifica els aiguats inesperats.

Finalment, la directora de Meteocat, Sarai Sarroca, ha especificat que l'institut treballa en la millora dels serveis de detecció de pluges, calamarsa i llamps a través de l'actualització de quatre radars de la xarxa del servei que detecten aquesta mena de riscos climàtics. Tal com ha puntualitzat, la capacitat d'avís a la població és cabdal per mitigar les conseqüències dels desastres naturals.

 

Participació