Creix la demanda de biomassa per culpa de la crisi energètica

Acció Climàtica defensa que s'està invertint en la mecanització dels treballs i en dos anys hi haurà destinat 12 milions

Un treballador movent llenya
Un treballador movent llenya | ACN
Redacció
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:19h
L'increment dels preus de l'energia per la crisi climàtica i la guerra d'Ucraïna ha fet que molts consumidors busquin opcions de calefacció més econòmiques.

L'interès per la llenya o el pèl·let ha crescut i ha donat un nou impuls al sector. Segons el Clúster de la Bioenergia a Catalunya, la demanda ha crescut un 50%. Però amb la pujada dels costos de producció, els preus també s'han enfilat. Malgrat alguns temors, el sector creu que no hi haurà desabastiment i veuen el moment com una "oportunitat", però alerten de factors limitants com la falta d'ajuts per mecanitzar els treballs. Acció Climàtica defensa la inversió en maquinària. El darrer any s'hi van destinar 6 MEUR i el mes que ve s'obrirà una nova convocatòria pel mateix valor.

"Si abans el creixement anual era d'un 10%, ara ha passat a ser d'entre un 30% i un 50% en alguns mercats", remarca el vicepresident del Clúster de la Bionergia de Catalunya, Joan Romaní. I amb l'augment dels costos de producció i la demanda, els preus d'aquestes matèries també han augmentat així com l'especulació a nivell internacional. El cas més clar és el del pèl·let, que ha doblat el preu respecte fa un any: si abans costava 4 euros el sac, ara el preu és de 8 euros en amunt.

Catalunya és la tercera massa forestal d'Europa, un potencial que actualment "no s'aprofita", lamenta Romaní, perquè fins ara no hi havia prou demanda ni tampoc una aposta decidida per la descarbonització. Creu que en l'escenari actual i en plena emergència climàtica, tot s'ha "accelerat" i és el moment de fer canvis decisius. En primer lloc, reclamen que s'actualitzi el pla estratègic de la biomassa i que l'administració doni ajuts per poder mecanitzar els treballs al bosc i fer-los més rendibles.

En aquest sentit, consideren que hi ha massa "proteccionisme" al bosc i reclamen la creació de noves zones d'explotació de biomassa sense perdre de vista la protecció del medi. Això permetria augmentar els estocs i "contenir" millor la pressió dels preus. "A dia d'avui el bosc és intocable i això fa que haguem de buscar aprovisionament fora de Catalunya", admet. I afegeix que, "tenint un gas o un petroli verd com és la massa forestal no té sentit anar-ho a buscar fora".