1 de 10
cinema català

Carla Simón confessa la pressió després d'«Estiu 1993»: «Fer 'Alcarràs' va ser molt difícil»

La directora projecta a Sant Sebastià el curt 'Carta a mi madre para mi hijo' i ja pensa en el tercer film, 'Romeria'

Carla Simón, a Sant Sebastià | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 21 de setembre de 2022 a les 11:25 |
Carla Simón ha estrenat aquesta setmana el seu darrer projecte, un curtmetratge, al Festival de Sant Sebastià. La directora catalana, flamant guanyadora de la Berlinale per Alcarràs, ha presentat una proposta híbrida que transforma la ficció cinematogràfica en un diari íntim i memorialístic. Partint d'imatges de la seva mare, despullada i embarassada, la cineasta ha rodat en Super-8 un nou treball per explicar al seu fill qui va ser la seva àvia. Carta a mi madre para mi hijo és el primer metratge en castellà que presenta Simón, que ja prepara la seva tercera pel·lícula.

El curt incorpora un conte protagonitzat per Ángela Molina, Cecilia Gómez i Ainet Jounou. Simón reconeix que viu més alliberada després de la seva ascensió meteòrica des del 2016. "Ara sento certa pressió, però era molt més forta després d'Estiu 1993. La segona pel·lícula va ser molt difícil". La cineasta trenca amb la concepció lineal del temps cinematogràfic per articular una cinta de poc menys de mitja hora que, com tots els que porten la seva firma, té com a origen l'entorn més íntim. Un procés quasi terapèutic per treure "alguna cosa que tenia dins" després de realitzar un film com el seu darrer.


Simón explica que té ganes de posar-se a escriure el guió de la seva tercera pel·lícula, Romeria, el nou projecte que barrejarà les dues llengües centrals de la seva vida. El títol es refereix al concepte de "viatge místic" i preveu que mantingui el to "naturalista" de les anteriors, però incorporant una vessant més poètica, com la de l'últim curtmetratge. Es rodarà en castellà i català i la memòria familiar tornarà a ser-ne la protagonista.

Alcarràs va ser escollida el passat 13 de setembre com la representant de l'estat espanyol als Premis Oscars 2022. El film, guanyador de l'Os d'Or al Festival de Berlín d'aquest mateix any, competirà per ser una de les cinc nominades a l'estatueta daurada en la categoria de Millor Pel·lícula Internacional. És la segona vegada que se selecciona una pel·lícula de Simón per als Oscars, desprès de l'immens èxit d'Estiu 1993 (2017). També és la tercera vegada que una cinta en català es converteix en la representant d'Espanya en els guardons de Hollywood. El 2008 ho va fer Pà Negre, d'Agustí Villaronga, encara que no va arribar ni a la preselecció.


Criada a la Garrotxa després de la pèrdua dels seus pares -on es va rodar, precisament, Estiu 1993-, Simón ha reclamat per activa i per passiva la creació cinematogràfica en llengua catalana. Des de l'inici de la seva carrera ha situat la llengua com un ingredient fonamental de les seves creacions, i després de la victòria a la Berlinale amb Alcarràs, encara ha volgut reivindicar-la més. "Ser catalana és utilitzar la meva llengua", va dir, convençuda, el 2018. "Espero que gràcies a aquesta pel·lícula la gent descobreixi el català", relatava sobre el seu compromís amb la llengua. En declaracions posteriors a la victòria a Berlín, hi insistia: "Tenia claríssim que s’havia de fer en català i amb el dialecte de Lleida, que és preciós".
Participació