L’Aran demana modificar la llei de català i que l’aranès sigui vehicular

La síndica assegura que l’occità no arriba al 20% de l’ús social

La síndica de l’Aran, Maria Vergés
La síndica de l’Aran, Maria Vergés | Conselh Generau Aran
Redacció
20 de setembre del 2022
Actualitzat a les 8:50h
La síndica d'Aran, Maria Vergés, s'ha reunit aquest dilluns de forma telemàtica amb els grups polítics al Parlament per tractar sobre la iniciativa legislativa que el govern d'Aran presentarà a la cambra per exigir la modificació de la Llei 8/2022 sobre l'ús i aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari.

Segons la síndica, aquesta modificació elimina el caràcter de llengua vehicular de l'aranès i per això busca complicitats entre els partits en relació a aquesta qüestió. Vergés ha alertat que l'aranès no arriba al 20% d'ús social i es troba infrafinançada a més a més del fet que els competències del Conselh Generau en aquest àmbit estan "laminades i compartides" amb la Generalitat. 

Maria Vergés ha demanat la col·laboració en aquest afer als partit si que votin favorablement a la iniciativa que presentaran al Parlament per "garantir la seguretat jurídica" de l'aranès.

El 8 de juliol, el Ple del Conselh Generau d'Aran ja va aprovar per unanimitat, i amb el suport explícit del sector educatiu aranès, la declaració institucional presentada per l'equip de govern per a exigir a la Generalitat i al Parlament la modificació immediata d'aquesta qüestió.

La síndica d'Aran ha volgut agrair la predisposició dels grups parlamentaris a escoltar i trobar una solució a l'actual situació que ha portat, entre d'altres qüestions, al fet que les instruccions que el Departament d'Educació ha fet arribar a les escoles araneses marquen que la llengua vehicular dels centres educatius a l'Aran sigui el català.

A la reunió hi ha participat representants dels grups d'ERC, PSC, JxCat, En Comú Podem, la CUP, C's i Vox, així com membres de l'Oficina d'Aran al Parlament i un dels lletrats de la cambra.