​JARC exigeix modificar la llei estatal que prohibeix cremar restes vegetals

L'entitat la considera "inacceptable" i "inassolible" per al sector agrari i demana una moratòria en la seva aplicació

Un pagès talla rames d'una olivera
Un pagès talla rames d'una olivera | Cedida per JARC
Redacció
16 de setembre del 2022
Actualitzat a les 11:59h
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama modificar la nova llei estatal de residus i sòls contaminants per a una economia circular aprovada pel Congrés i que no permet cremar les restes vegetals. L'entitat la considera "inacceptable" i "inassolible" per al sector agrari i, per això, demana una moratòria en l'aplicació de la normativa mentre no se'n modifiqui el paràgraf que estableix aquesta prohibició. Segons JARC, el tractament biològic en grans volums pot representar un increment de costos d'entre 1.000 i 1.500 euros per hectàrea per al pagès A Catalunya, es gestionen aproximadament 120.000 autoritzacions de crema de vegetals a l'any. L'incompliment de la normativa pot comportar multes d'entre 2.000 i 100.000 euros.

Si bé és habitual que els pagesos triturin part de la poda per a fer compost, tal com estableix la nova legislació, aquest procediment no se sol emprar en el cas de grans volums de restes vegetals, com ara l'arrencada o substitució d'arbres, perquè, segons l'organització agrària, pot suposar un increment de les despeses d'entre 1.000 i 1.500 euros per hectàrea. La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminants per a una economia circular preveu com a excepcions la justificació de la crema de restes vegetats de la per motius fitosanitaris, és a dir, en cas que estiguin afectades per una plaga o per prevenir el risc d'incendi.

JARC ja ha demanat reunir-se amb la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, per tractar aquest tema. L'entitat considera que "hi ha hagut una falta de previsió i informació al sector, per part del Departament d'Acció Climàtica, donat que el període de crema comença imminentment a mitjans d'octubre i dura fins a mitjans de març".

L'organització agrària demanarà una moratòria en l'aplicació de la llei estatal reguladora de residus amb l'objectiu de modificar el paràgraf que estableix aquesta prohibició. Així mateix, ha anunciat que farà "tota la pressió que calgui davant el Ministeri d'Agricultura, al Departament d'Acció Climàtica i als partits polítics perquè aquesta situació que afecta greument al sector es reverteixi amb la màxima celeritat".

Per altra banda, JARC també duran a terme gestions perquè des de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) s'accepti que les restes vegetals no tinguin consideració de "residu". L'entitat considera que el Decret Lleida 1/2009 que defineix el concepte de residu en relació amb el sector agrari "és molt ambigu" i, per tant, "es podria reinterpretar".