La fira de Sant Miquel torna a la normalitat i no preveu un impacte negatiu per les dificultats que viu el sector agrari

Fira de Lleida confia que el nou pavelló estigui enllestit per a l'edició 2023 del certamen

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el director de Fira de Lleida, Oriol Oró; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, i representants d'altres institucions, en la presentació de la 68a Fira de Sant Miquel.
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el director de Fira de Lleida, Oriol Oró; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, i representants d'altres institucions, en la presentació de la 68a Fira de Sant Miquel. | Salvador Miret/ACN
Redacció
15 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:54h
Lleida acollirà entre el 29 de setembre i el 2 d'octubre la 68a edició de la fira agrària de Sant Miquel de Lleida i la 37a del saló Eurofruit. El doble certamen firal recupera enguany la normalitat prepandèmia i assoleix la plena ocupació, amb la presència de 290 expositors que ocuparan els 54.000 m2 de superfície expositiva. Des de Fira de Lleida confien que les dificultats que viu el sector agrari i ramader, per afectacions climatològiques i metereològiques i l'increment dels costos de producció, entre altres, no suposaran un impacte negatiu per a la fira. D'altra banda, Fira de Lleida treballa per acabar de tancar el fiançament per construir el nou pavelló firal i la voluntat és que estigui llest per a l'edició de Sant Miquel 2023.

La 68a edició de la fira agrària de Sant Miquel (saló estatal de la maquinària agrícola) i la 37a edició d'Eurofruit (fira professional de proveïdors de la indústria fruitera) van esdevenir l'any passat el primer gran certamen firal celebrat en format presencial a Catalunya després de l'inici de la pandèmia. Enguany ja recuperen la plena normalitat i es desenvoluparan sense mesures ni restriccions per la Covid-19, segons ha ressaltat el director de Fira de Lleida, Oriol Oró, durant la presentació de Sant Miquel i Eurofruit 2022.  

Des de l'ens firal encaren el certamen amb optimisme tot i les dificultats que viu el sector agrari i ramader per l'afectació de gelades, pedregades, sequera i calor, a més de l'increment dels costos de producció que s'han agreujat arran de la guerra a Ucraïna. "No creiem que tingui un impacte perquè és un sector que sempre ha estat invertint amb nova maquinària i digitalització i també s'està professionalitzant i això suposa fer inversions", ha indicat el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó. "A més, ha estat un dels sectors que s'ha vist menys afectat per la covid", ha afegit.  

290 expositors i 50 activitats paral·leles
Sant Miquel i Eurofruit comptaran en aquesta edició amb la presència de 290 expositors, vinguts de Catalunya, l'estat espanyol i d'altres països com ara els Estats Units, França, Finlàndia o Itàlia. Enguany, la fira comptarà amb la presència d'expositors de tractors. En el marc de la doble manifestació firal es duran a terme una cinquantena d'activitats paral·leles que inclouran jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en l'àmbit de l'agricultura de precisió i reunions professionals, entre altres.

Entre les novetats d'enguany, destaca la celebració del primer Congrés BIT, el certamen de referència en Bioeconomia, Innovació i Tecnologia de Catalunya, i que inclourà també al pavelló 4 de Fira de Lleida l'Agòria BIT i BIE Expo, amb diverses empreses del sector de la bioeconomia. El mateix pavelló 4 tornarà a acollir l'Àrea 5G de Ponent, amb presentacions de projectes d'aquest àmbit, empreses emergents i entitats i institucions que promouen aquesta tecnologia innovadora.

En el marc de la fira, punt de trobada per a les primeres empreses del sector agrari, tindran lloc també la 25a edició del Premi a la Innovació Tecnològica de Maquinària Agrícola, la 51a edició del Premi del Llibre Agrari i la 7a edició del Premi de l'Article Tècnic Agrari.

Sant Miquel i Eurofruit exhibiran una exposició centrada en la maquinària agrícola, l'agricultura de precisió, els equips i els serveis per a l'agricultura i la ramaderia, els productes agroalimentaris de proximitat, l'automoció, els serveis financers i les assegurances, entre amolts altres sectors. Destaca la presentació a Europa d'un microtractor elèctric adaptable i amb intel·ligència artificial, que faran LleidaDrone Robòtics i Farm-ng.   

La inauguració de la 68a edició de Sant Miquel i la 37a d'Eufofruit tindrà lloc el dijous 29 de setembre a la tarda i anirà a càrrec de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Nou pavelló firal
En el marc de la presentació, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que les diferents institucions que integren el patronat de Fira de Lleida estan acabant de tancar un acord per finançar la construcció del nou pavelló firal, que s'ubicarà al costat del pavelló 4. El projecte ja està redactat i la voluntat passa per licitar les obres entre finals d'aquest any o principis del 2023 perquè l'equipament ja estigui enllestit per a la 69a edició de Sant Miquel.