Acció Climàtica invertirà 1,7 milions d'euros en noves obres de la concentració parcel·lària d'Ossó de Sió

L'actuació preveu millorar els camins de la zona i també es duran a terme mesures correctores d'impacte ambiental

La consellera Teresa Jordà
La consellera Teresa Jordà | Govern
Redacció
14 de setembre del 2022
Actualitzat a les 15:53h
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha autoritzat el projecte que inclou noves actuacions a la xarxa de camins de la zona concentrada del terme municipal d'Ossó de Sió (Urgell), i altres actuacions especials necessàries associades al procediment de concentració parcel·lària, dins del sistema de reg Segarra-Garrigues. Així mateix, es duran a terme les mesures correctores d'impacte ambiental com ara la creació de les franges de vegetació natural al costat dels camins, ja que la majoria de les actuacions previstes es desenvoluparan dins de la Xarxa Natura 2000. Les obres, que suposen una inversió d'1.764.012 euros, començaran pròximament, i s'executaran entre aquest any i el 2023.

El projecte preveu executar actuacions en 13 camins principals, amb una longitud total de 16 quilòmetres, i en 37 camins secundaris, amb una longitud total de 13 quilòmetres. Així mateix, s'eliminaran determinats trams de camins en desús que encara queden dins les noves finques i dificulten el seu conreu, i es duran a terme les mesures correctores d'impacte ambiental, entre les quals destaca la creació de les franges de vegetació natural al costat dels camins.

Aquesta mesura resulta de l'adaptació de la concentració a un model d'ecoconcentració parcel·lària, un tipus de concentració parcel·lària que compatibilitza els treballs de reparcel·lació amb la conservació dels hàbitats i el paisatge, atès que la major part de les actuacions previstes en aquesta zona es desenvoluparan dins de la Xarxa Natura 2000, segons expliquen des d'Acció Climàtica.

Els treballs de la concentració han permès una reducció molt significativa del nombre de parcel·les que inicialment aportava cada propietari al procediment, la qual cosa ha facilitat la constitució d'explotacions agrícoles més viables. En aquest sentit, s'ha pogut disposar de forma contigua les propietats dels diferents membres de les explotacions familiars, produint-se, així, un efecte multiplicador en el procés d'agrupament de finques, assenyalen des del Departament.

De la mateixa manera s'ha pogut integrar en les explotacions resultants les parcel·les que els propietaris han adquirit durant el procediment de reparcel·lació així com les d'aquells propietaris que han volgut traslladar-les al costat de les explotacions dels seus cultivadors.