​La nova UCI Neonatal de l'Arnau de Vilanova afavoreix la participació activa de mares i pares en la cura dels nadons

La reforma de les instal·lacions ha comportat una inversió d'uns 2 MEUR que ha finançat la Diputació de Lleida

Imatge d'arxiu de l'HU Arnau de Vilanova
Imatge d'arxiu de l'HU Arnau de Vilanova | ACN
Redacció
14 de setembre del 2022
Actualitzat a les 15:48h
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat aquest dimecres la nova UCI Neonatal de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ubicada a la cinquena planta del centre. Consta de boxs individuals per a cada nadó on, a més de l'equipament necessari per a l'atenció mèdica, hi ha un espai perquè mares i pares puguin estar al costat dels seus fills les 24 hores i participar en les seves cures.

Les instal·lacions, adaptades als estàndards recomanats actualment, disposen de 8 llits de cures intensives i 8 de cures intermèdies. La Unitat Neonatal de l'Arnau rep uns 400 ingressos de nadons a l'any. Les obres de reforma han comportat una inversió d'uns 2 milions d'euros que han estat finançats per la Diputació de Lleida.

La Unitat de Neonatologia del servei de Pediatria de l'Arnau de Vilanova s'ha reformat completament amb l'objectiu de dotar l'hospital d'un servei de cures intensives i intermèdies neonatals adequat als estàndards recomanats actualment. Aquests estàndards posen la família al centre del procés i fomenten la participació activa de mares i pares en la cura del nadó des del seu naixement.

Per facilitar aquesta participació, la nova Unitat compta amb 16 habitacions familiars (14 individuals i 2 doblades per a bessons), on a més de l'equipament necessari per a l'atenció mèdica, hi ha espai perquè mares i pares puguin estar al costat dels seus nadons les 24 hores i participar de les seves cures. Concretament, hi ha 8 habitacions per a cures intensives i 8 per a cures intermèdies.

Durant la inauguració, el conseller Argimon ha destacat que es tracta d'unes instal·lacions "modernes i modèliques" on "s'ha buscat la intimitat i la humanització, una tendència que se segueix en moltes UCI neonatals i de semicrítics, que busquen la convivència dels pares amb el nadó", perquè "la cura i l'acompanyament són bàsics des d’un inici", ha dit. Per això, "a diferència de moltes UCI d'adults, on hi ha vidres i pots veure la persona que hi ha dins, en aquesta hi ha parets que faciliten aquesta intimitat", ha ressaltat el conseller de Salut.

L'UCI neonatal també compta amb una sala de descans per a pares i mares habilitada amb taula, microones, armaris per guardar pertinències personals, lavabo i dutxa. Per la seva banda, els controls d'infermeria han quedat integrats als passadissos i totes les habitacions estan dotades amb càmeres de videovigilància dels pacients. La Unitat compta també amb un box d'aïllament amb pressió positiva i negativa, pensat per a pacients immunodeprimits o infecciosos, amb extracció d'aire independent i aïllat de la resta d'habitacions.

La remodelació també ha permès habilitar un passadís lateral de servei que proporciona un accés alternatiu per una zona no assistencial, així com un 'office' per a professionals, una sala de reunions per a facultatius i un nou espai de telemedicina, per fer assistència a les famílies per telèfon o videotrucada un cop se'n van al seu domicili. Tot i la remodelació total de la unitat, s'ha mantingut el terra original de l'hospital, inaugurat l'any 1956, com a tret distintiu de l'edifici.

Eduard Solé, director clínic territorial de Pediatria de Lleida, ha afirmat que "proporcionar una assistència no només altament tecnificada sinó també atenta a les necessitats de desenvolupament dels nadons i de la seva família suposa menys dies d'ingrés, menys complicacions a l'alta, menys seqüeles a mitjà i llarg termini i més qualitat, humanització i respecte per als nadons i els seus familiars".

El servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova atén cada any al voltant de 2.400 nadons, dels quals 400 requereixen ingrés a la Unitat de Neonatologia, la majoria per problemes derivats de la prematuritat.

Argimon ha remarcat que la renovació d'aquesta Unitat és una "punta de llança d'una sèrie de millores que a l'Arnau, com a hospital de referència que és de tota la regió sanitària i com un dels grans hospitals de Catalunya, ha d'anar transformant i millorant en els propers anys i mesos".

Tant les obres com l'equipament de la nova Unitat de Neonatologia han estat finançats per la Diputació de Lleida amb un pressupost d'uns 2,3 milions d'euros. En aquest sentit, el president de la diputació lleidatana, Joan Talarn, ha destacat l'aposta de la institució per millorar l'atenció sanitària al territori i perquè l'Arnau de Vilanova sigui un hospital de referència per als lleidatans i per al país.