La nova candidatura electoral de Balaguer, en marxa: «Som independents i no ens lliga cap partit»

Treballem per Balaguer es presenta com una plataforma ciutadana en la qual s’hi destaquen els tres exregidors de Junts que estan cridats a tenir-hi un paper destacat

La presentació de l’acte de Treballem per Balaguer
La presentació de l’acte de Treballem per Balaguer | TpB
08 de setembre del 2022
Actualitzat el 09 de setembre a les 7:19h
La candidatura Treballem per Balaguer s’ha posat a caminar aquest dijous amb la mirada posada a les eleccions municipals del maig del 2023. El teatre La Mercantil ha estat l’escenari escollit per la presentació d’aquest nou projecte polític “ciutadà” que no està vinculat a cap partit i que apareix com un giny polític independent. Aquest ha estat el leitmotiv que han repetit tots els portaveus de la plataforma que han intervingut durant l’acte i a qui, de moment, només se’ls hi pot atorgar el títol de “presumptes candidats” atès que no s’ha oficialitzat cap nom. 

Tot i això, una de les figures sobre la qual s’han posat totes les mirades ha estat la de Guifré Ricart, regidor d’Esports en el govern convergent de la ciutat del 2011 al 2015 i fins fa tres mesos portaveu del grup de Junts per Catalunya a la Paeria.

Ricart s’ha erigit com el portaveu oficiós d’aquesta novella candidatura després d’estripar el carnet de la formació de Puigdemont per desavinences amb Gemma Trilla, la cap de llista juntaira, i per desacord amb la gestió interna de les primàries de la formació per escollir candidat. Tot i que ha assegurat que no té decidit si farà el pas de presentar-se com a líder de la candidatura, sembla clar que Ricart tindrà un paper destacat en aquest projecte, que compta també amb les dues regidores de Junts que van abandonar el partit: Mireya Planes i Laia Vilardell. Tots tres edils conformaven el grup de Junts, partit que es va quedar sense representació al consistori i que haurà d’enfrontar-se a les urnes amb els que, fins fa poques setmanes, eren de la casa.

Vilardell i Planes, juntament amb la docent Carme Puigpelat i l’empresari balaguerí Gerard Garcia, han estat les encarregades de fer una aproximació al programa de Treballem per Balaguer alhora que han emfasitzat algunes debilitats que, a parer seu, pateix el govern d’ERC: inseguretat, neteja i “desencant” han estat les tres nafres en les quals la nova candidatura pretén furgar per aconseguir representació al consitori: “Entrar a la Paeria ja seria un èxit”, ha explicat Ricart, que ha explicat que aquesta candidatura naix amb vocació de perllongar-se en el temps més enllà dels comicis locals del 2023. “Volem que sigui un projecte de 15 o 20 anys”, ha indicat l’expaer, que ha estat acompanyat per amics i coneguts, molts d’ells vinculats a CiU i també a Junts per Balaguer, la darrera candidatura del món convergent el 2019.

A l’acte s’hi ha deixat veure també l’exalcalde de la ciutat, Josep Maria Roigé, i alguns balaguerins que han confirmat a aquest diari el seu salt a la política amb aquesta candidatura. Antonieta Pedra i Esteve Biel formaran part, amb tota seguretat, de la llista.

Junts acusa i Treballem defuig la polèmica
La presentació de Treballem per Balaguer ha fet reaccionar Junts per Catalunya, que ja abans de la presentació ha acusat la nova plataforma d’estar a l’”òrbita del PDECat” mitjançant una “marca blanca electoral”. Tot i aquesta càrrega, Trilla ha obert la porta a col·laborar amb els representats de Treballem en el futur: “Malgrat les diferències polítiques estem convençuts que podrem treballar junts per fer un Balaguer millor”, ha reblat. 

Les declaracions de la candidata no han remogut Ricart, que ha defugit la polèmica assegurant que el seu projecte s’encamina a treballar per Balaguer i no a atiar debats que considera estèrils. En aquest sentit, el postconvergent ha explicat que no tindran drets electorals de cap partit i animat a debatre sobre les mançanes de la ciutat i no en relació a discussions polítiques. “La nostra candidatura no entrarà en aquest joc”, ha apuntat.
 

Guifré Ricart, un dels portaveus de la candidatura Foto: Àlvar Llobet
 

Imatge del públic de l’acte Foto: Treballem