Sis doctors lleidatans, al congrés internacional sobre el maltractament infantil

El certamen es celebra a Colòmbia i comptarà amb una nodrida presència de membres de l’Associació Catalana per la Infància Maltractada

08 de setembre del 2022
El doctor Francesc Domingo
El doctor Francesc Domingo | Àlvar Llobet
Un total de sis doctors lleidatans participaran del 8 al 10 de setembre al XXIX Congrés de Prevenció i Atenció del Maltractament Infantil, un certamen que organitza l’associació “Afecto”, de Colòmbia. Les psicològes clíniques Carme Tello Casany i Susagna Nevado Gutierrez, i els doctors i pediatres Carme Piqué i AngueraZaira IbarzTeresa Vallmanya Cucurull i Francesc Domingo Salvany seran els representants ponentins en aquest congrés, que es celebra de manera on-line i que es podrà seguir amb inscripció prèvia. Amb llarga experiència en l’àmbit de la lluita contra el maltractament i abús infantil, els doctors exposaran diverses conferències sobre prevencions i actuacions en casos de maltractaments a nens i joves.

Vallmanya, que és pediatra hospitalaria a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i experta en Infectología pediàtrica, presentarà una conferència en relació al “vincle afectiu com a eina essencial en la prevenció del maltractament i l’abús sexual infantil”. Serà el dijous 8 de setembre de 10:00 a 11:00h del matí (hora de Colòmbia).

Per la seva banda, Tello, que és doctora Psicologia Clínica per la Universitat de Lleida i docent, abordarà la qüestió de la “discapacitat i maltractament infantil. La lectura fàcil com a eina de prevenció”. Serà entre 8:00 i 10:00h del matí del dissabte 10 de setembre en una sessió en la qual també hi participaran Ibarz i Nevado. La pediatra parlarà de les experiències i casos de violència registrats a Lleida, mentre que la psicòloga tractarà de les teràpies en grup amb la conferència: “Teràpies grupals en traumes infantils. És possible en el medi rural?”.

Piqué, que és treballadora social sanitària i una de les referències en la tasca d’atenció i prevenció dels maltractaments i abusos socials a la regió sanitària de Lleida, impartirà la conferència “El treball social, nucli central”. Serà també dissabte a partir de les vuit del matí.

Finalment, Domingo, pediatra i doctor en Medicina i Cirugia per la Universitat de Lleida, realitzarà una xerrada al voltant del tracte als nens i com evitar els maltractaments: “El nen, un edifici en construcció: prevenció del bon tracte i prvenció del maltracte”.

Els sis doctors lleidatans formen part del grup de professionals catalans que participaran en el congrés i que treballen en diversos hospitals i centres del país. Les doctores Esther Cabanes Elisenda Eixarch, referències a Catalunya en qüestions d’abusos sexuals i maltractaments a menors, també participaran en el congrés.

ACIM, quaranta anys de lluita contra el maltracte infantil
Els doctors lleidatans que participen en aquest congrés formen part de l’Associació Catalana per la Infància Maltractada (ACIM), fundada el 1982.
Ells han estat en els darrers anys els impulsors de la seu de les Terres de Ponent. Els seus objectius es fixen en l’atenció, la sensibilització i la prevenció dels casos de maltractament infantil. 

Per fer-ho possible, el col·lectiu realitza ponències, presentació de campanyes, tallers i activitats formatives i de recerca amb l’objectiu de promoure i difondre els Drets de la Infància i Adolescència, eliminar qualsevol acte de violència i abusos i fomentar pràctiques que permetin una millor qualitat de vida de nens i joves.