Localitzen un abocador il·legal d'amiant als Alamús

Els materials estaven en mal estat, a l'aire lliure, en una zona al costat del nucli urbà de la població

Detall de l’abocador
Detall de l’abocador | Guàrdia Civil
Redacció
08 de setembre del 2022
Actualitzat a les 7:59h
Agents de la patrulla de servei de protecció de la natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Lleida van localitzar el passat 31 d'agost a l'interior d'una parcel·la privada dels Alamús (Segrià), un dipòsit incontrolat de materials abandonats, entre els quals, hi havia residus altament contaminants que contenien fibres d'amiant, coneguts popularment com uralita.

El lloc es troba al costat del nucli urbà de la població i era accessible per qualsevol persona, ja que segons la policia, no hi havia cap tancat perimetral. Així mateix, els materials estaven desgastats o fracturats. La Guàrdia Civil preveu una sanció administrativa per aquests fets que ha remès a l'Agència de Residus de Catalunya.

Entre els residus escampats, el responsable de la finca acumulava, aparentment en desús, 15 dipòsits i bidons de plàstic de diferents capacitats i una gran quantitat de menjadores i abeuradors metàl·lics per a aus.

En la inspecció feta pels agents de SEPRONA, es van comptabilitzar 75 plaques de fibra de ciment amb amiant, la majoria de més de 2 metres de llargada, així com 10 canals pluvials de la mateixa composició. Es calcula que podrien pesar més de 2.000 quilos.

L'actuació se suma a altres que ha dut a terme el SEPRONA fa pocs mesos, en què ha pogut localitzar un dipòsit il·legal de 150 plaques de fibrociment amb amiant i un mur d'uns 20 metres de llargada d'aquest material als municipis de Tremp i les Valls de Valira, respectivament.