1 de 10
Municipis

Vallverd i Sant Llorenç de Montgai reclamen la gestió dels seus recursos

Volen ser Entitat Municipal Descentralitzada

Sant Llorenç de Montgai | Àlvar Llobet
per Redacció, Lleida | 5 de setembre de 2022 a les 12:53 |
Vallverd (Pla d'Urgell) i Sant Llorenç de Montgai (Noguera) reclamen esdevenir entitat municipal descentralitzada (EMD) i disposar així de personalitat jurídica pròpia i poder-se autogestionar.

Tot i haver rebut el vistiplau dels respectius ajuntaments dels quals depenen, Ivars d'Urgell i Camarasa, l'aprovació el 2013 de la Llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions públiques (LRSAL) va frenar les seves pretensions, al impedir crear noves entitats inferiors al municipi. Els dos pobles, però, defensen que havien començat els tràmits abans del 2013, una situació que també reivindica el nucli de Riells del Fai, al Vallés Oriental. Per tot plegat, reclamen el suport del Govern perquè l'Estat les acabi reconeixent.


El ple de l'Ajuntament de Camarasa va aprovar la creació de l'EMD de Sant Llorenç el 2014 i, un any després, el ple d'Ivars d'Urgell va fer el mateix en relació amb l'EMD de Vallverd. Tot i que els dos pobles, que actualment tenen uns 200 habitants cadascun, van enviar la documentació corresponent a la Generalitat, els tràmits van quedar congelats per l'entrada en vigor el 2013 de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), que impedeix la creació de noves entitats locals inferiors als municipis.

Des del Departament de la Presidència han explicat que els tràmits es van registrar quan l'LRSAL ja estava aprovada i en vigor i que, per tant, la Generalitat no té competència per aprovar o tramitar la creació de noves EMD, i afegeixen que la solució passaria per una modificació de la llei.


Des dels pobles, però, defensen que les gestions i la mobilització veïnal per constituir-se com a EMD són anteriors a l'entrada en vigor de l'LRSAL i s'emparen en una disposició transitòria de la llei, que possibilita que ho puguin fer aquelles que haguessin iniciat els tràmits abans del 2013. Per això, ambdues poblacions reclamen al Govern que pressioni l'Estat per desencallar les seves reivindicacions.

"Ens vam quedar entre dues aigües", explica l'alcalde pedani de Sant Llorenç de Montgai, Jose Ruiz, que detalla que, en total, a Catalunya hi ha tres pobles que es troben en una situació similar que fa encara no s'hagin pogut constituir com a EMD.


El tercer és Riells del Fai (Vallès Oriental), on l'Ajuntament fa sis anys que espera el vistiplau de la Generalitat per constituir l'EMD de Riells del Fai, on viuen uns 900 habitants. El 2015 el consistori va aprovar per unanimitat la seva creació i el 2016 va lliurar al Govern tota la documentació necessària. Confiava que l'aval arribés en qüestió de "dies, setmanes o mesos", segons relatava en aquell moment a l'ACN l'alcalde, Joan Galiano.

Com en el cas de Vallverd i Sant Llorenç però, l'LRSAL impedeix la seva constitució. Amb tot, fonts de l'Ajuntament de Bigues precisen que el consistori va començar els tràmits de sol·licitud de l'EMD abans que es modifiqués la llei, de manera que s'aferren a això per confiar que l'entitat descentralitzada es pugui desencallar. Si fos així, les mateixes fonts precisen que és la Generalitat qui s'ha de pronunciar.

 

Participació