Associacions de propietaris forestals, una solució per millorar la gestió dels boscos

L'objectiu és unir esforços per fer-ho conjuntament i aprofitar també els serveis ecosistèmics que ofereix el bosc

Tarragó, Fuentes i Farré, a Almatret
Tarragó, Fuentes i Farré, a Almatret | ACN
Redacció
02 de setembre del 2022
Actualitzat a les 8:43h
Els incendis forestals dels últims anys han evidenciat la necessitat de millorar la gestió dels boscos. Amb aquest objectiu, ajuntaments de la plana de Lleida, amb l'acompanyament de Leader Ponent, promouen crear associacions de propietaris forestals a la zona. L'objectiu és sumar esforços i aprofitar també els serveis ecosistèmics que ofereix el bosc. Fer-ne una gestió conjunta, redueix els costos al propietari que no pas si fa aquesta tasca sol. A la vegada, com a associació és més fàcil accedir a ajuts de l'Administració. La voluntat és constituir al setembre la primer associació, que agruparia propietaris forestals del sud del Segrià i part de les Garrigues Altes. De moment, ja són més d'una vintena els interessats en formar-ne part. 
 
Els efectes del canvi climàtic, sumats a l'abandonament creixent de terres que acaben convertides en zona forestal però, sobretot, a la manca d'una gestió suficient dels boscos, afavoreix la propagació en cas d'incendi i també en dificulta l'extinció. "S'acumula combustible any rere any i això fa que els boscos siguin un polvorí", assenyala la gerent de Leader Ponent, Teresa Fuentes.

Leader Ponent és una associació que treballa per al desenvolupament econòmic sostenible al món rural des de diferents àmbits com ara l'energètic o la promoció del producte local. Arran de la petició de diversos ajuntaments del Segrià Sec, va accedir a desenvolupar també la gestió forestal i acompanyar els municipis en aquesta tasca. Per fer-ho, ha buscat l'assessorament d'organitzacions, organismes i experts que treballen en aquest àmbit com ara Boscat, la UAB o el Centre de la Propietat Forestal de Catalunya, i d'associacions de propietaris d'altres zones del país que ja estan funcionant.

"El primer que ens diuen és que cal crear associacions de propietaris forestals, que són agrupacions de petits i grans propietaris", explica Fuentes. És a dir, "ajuntar tots aquests propietaris per fer una millor gestió forestal i aprofitar els sistemes ecosistèmics que comporta el bosc". "No només es tracta de fer una gestió forestal, sinó que els boscos suposen moltes altres coses com ara el manteniment dels sòls, de recursos hídrics, la fauna, la flora i també són espai de lleure, el bosc també és tot això i cal aprofitar aquest valor", remarca Fuentes.

Tot i això, el repte no és senzill perquè "la propietat al territori està atomitzada i això és un problema". A més, molts cops resulta complicat saber qui és el propietari d'una determinada àrea forestal. Però des de Leader Ponent s'han posat a treballar per donar a conèixer i sensibilitzar la població de "la necessitat de fer gestió forestal i de fer-la de forma conjunta".

"Les associacions són una agrupació de propietaris per millorar la gestió i aprofitar els recursos que ofereix el bosc" i "faciliten fer una gestió forestal a una escala més gran i que sigui més viable econòmicament", assenyala Teresa Fuentes. "Si cada petit propietari vol fer la seva gestió i ha una sèrie de costos fixos que fan que no sigui viable però si t'ajuntes amb altres persones, el repartiment d'aquests costos fixes, fa que molts cops aquella acció sigui viable econòmicament", remarca.

Gestionar els boscos, una prioritat

Marc Farré, és un pagès de Bovera (Garrigues) que té finques agràries a tocar de zones forestals, que també són de la seva propietat. L'incendi de la Ribera d'Ebre de l'estiu del 2019 va cremar part de les seves terres. "Si no fem res, no anem encarats al que podem guanyar si gestionem els boscos, hem de pensar en el que realment podem arribar a perdre si perdem els boscos del voltant de les nostres finques", assenyala. "Si no canviem el xip i pensem que gestionar els boscos no ha de ser un negoci sinó una prioritat, estem perduts", sentencia Farré.

Aquest pagès i propietari forestal explica que no ha gestionat mai el bosc, cosa que sí que feien els seus avis. "Hem de tornar a gestionar-los per fer un aprofitament, i més ara amb la transició energètica i tal com està el preu del gas i del gasoil", afirma Marc Farré. "No ho hem d'encarar tot a fer esquella per biomassa, també es pot fer esquella per fer un compostatge vegetal per fertilitzants i també existeixen altres alternatives com ara extreure els dissolvents que s'obtenen de la resina dels pins, entre altres", remarca.