Els tres reptes de la CUP a Lleida

La formació anticapitalista està en procés de bastir un programa electoral i d’escollir un candidat que, amb tota probabilitat, no serà Pau Juvillà

12 de setembre del 2022
Actualitzat el 18 de novembre a les 15:44h
Juvillà i Gabarrell, quan eren regidors
Juvillà i Gabarrell, quan eren regidors | Crida per Lleida
La CUP es presentarà a les eleccions municipals de Lleida del maig del 2023 amb la intenció de revertir els mals resultats, retornar al plenari de la Paeria i, tal vegada, ser decisiva en la formació de govern. El partit va perdre el 2019 els dos edils que tenia al consistori i ara està en procés de bastir un nou projecte polític que sigui continuador de les seves tesis definidores: anticapitalisme, independentisme i gestió pública de les competències.

A Lleida, el partit té tres reptes: bastir un programa electoral engrescador que pugui atreure votants. Trobar un candidat que ajudi en aquesta pretensió, i finalment, tornar al consistori. Els cupaires estan en fase de recerca de líders electorals, una tasca que tenen per la mà ateses les normatives internes que limiten la reiteració de cares visibles en les successives conteses electorals. Aquesta regla autoimposada complica la consolidació de referents, de manera que el partit es veu obligat a començar gairebé de zero cada cop que hi ha una cita amb les urnes, un fet que es lamenta, a vegades, entre les bambolines de la formació.

De cara als comicis municipals, el nom de Pau Juvillà ha sonat amb força per liderar la candidatura. La seva bona tasca com a regidor de la Crida, juntament amb Francesc Gabarell, i l’elevació del seu perfil polític com a diputat al Parlament i desobedient l’han convertit en una figura electoralment ideal per a sumar els vots perduts fa tres anys. El seu concurs com a cap de cartell, però, està descartat amb tota probabilitat per qüestions d’esgotament personal i, també, per uns ideals de no voler ser un tap als nous lideratges que puguin aparèixer a la CUP de Lleida.

En aquest context, el nom d’Esther Sancho, que ja va ser candidata de la CUP a les municipals de Lleida el 2007 quan la formació no tenia l’efervesència dels darrers anys, sona amb força també com a cap de cartell de cara als comicis de maig. El lideratge de Sancho també s’intueix complicat, per bé que ella no tanca la porta a participar en una llista municipal cupaire. 

Diverses enquestes internes a les quals ha tingut accés NacióDigital contemplen una entrada dels anticapitalistes al plenari de la Paeria amb una forquilla d’entre un i dos regidors.