​L'àrea destinada a usos industrials del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans de Lleida afecta una vintena d'habitatges

La Paeria té constància de la legalitat de dos dels immobles i s'ofereix per analitzar la situació de la resta

L'alcalde accidental de Lleida, Toni Postius, amb el regidor David Melé.
L'alcalde accidental de Lleida, Toni Postius, amb el regidor David Melé. | Salvador Miret/ACN
Redacció
05 d'agost del 2022
Actualitzat a les 15:23h
Una vintena d'habitatges s'ubiquen dins l'àrea destinada a usos industrials del futur polígon de Torreblanca-Quatre Pilans, segons la Paeria de Lleida. Hi viuen, almenys, 41 persones i que, per tant, els hauran de deixar. Dos dels immobles s'hauran d'expropiar i la resta s'incorporaran al sector mitjançant el sistema de cooperació, on els propietaris de l'àmbit adopten les decisions per majoria.

Dos dels habitatges tenen la documentació en regla, segons la Paeria, que s'ofereix als propietaris a analitzar la situació de la resta cercant informació a l'Arxiu Municipal. El Pla director per desenvolupar Torreblanca abraça en total 1.280 ha, de les quals 433 ha estan afectades per usos industrials. Aquestes finques pertanyen a 170 propietaris.

L'alcalde accidental de Lleida, Toni Postius, ha explicat que són 13 els habitatges que es veuran afectats per l'àrea industrial de Torreblanca-Quatre Pilans dels quals té constància la Paeria, tot i que estima que poden arribar a ser una vintena. D'aquests, dos s'incorporaran mitjançant l'expropiació ja que corresponen al sector del futur polígon on es construirà la terminal ferroviària.

La resta dels habitatges, que corresponen a un altre sector, també quedaran afectats pel desenvolupament del sòl industrial però s'incorporaran mitjançant el sistema de cooperació, on es crearà una junta de compensació i tots els propietaris de l'àmbit adoptaran per majoria les decisions mentre el sector no es desenvolupi. D'altra banda, el sector destinat a grans parcel·les industrials és majoritàriament de titularitat pública, ja que el 98% pertany a l'Incasòl i Paeria, amb la qual cosa no hi ha cap habitatge afectat.

Segons l'Ajuntament de Lleida, com a mínim, són 41 les persones empadronades en aquests habitatges que acabaran desapareixent per destinar els terrenys on s'ubiquen a usos industrials. En total, són 170 els propietaris de finques afectades per l'àmbit industrial (que suma 433 ha i es divideix en quatre sectors), entre els quals Incasòl i Ajuntament de Lleida.  

"Arqueologia administrativa"
Postius ha indicat que a la Paeria li consta que dos dels habitatges afectats pel sòl industrial disposen de tota la documentació en regla, mentre que ha ofert als propietaris de la resta la col·laboració municipal per analitzar la casuística i la situació legal en què es troba cadascuna de les construccions.

En aquest sentit, ha dit que caldrà fer "arqueologia administrativa" per tal de cercar la documentació antiga existent al respecte a l'Arxiu Municipal. Postius ha indicat que les edificacions construïdes abans del 1956 estan "legalment implantades", tal com preveu la normativa. De totes maneres, l'alcalde accidental ha dit que treballen amb la Generalitat perquè els propietaris d'habitatges dels quals no se'n pugui acreditar la legalitat també puguin rebre la indemnització corresponent.

Informació als veïns
D'altra banda, l'alcalde accidental de Lleida ha posat de relleu que des de la Paeria s'han organitzat diferents reunions amb als veïns de barris propers i propietaris afectats per Torreblanca-Quatre Pilans per tal de traslladar-los la informació disponible referent al projecte i a la tramitació del Pla director. "Sempre hi ha hagut un contacte directe amb els veïns i procurem que tothom surti guanyant", ha assegurat Postius. "La transformació del sòl sempre comporta dificultats perquè hi ha persones afectades i aquestes situacions es produeixen quan les ciutats avancen i s'han de desenvolupar infraestructures importants", ha dit. "El que volem és acompanyar en tot moment als possibles afectats, sobretot aquells que hi tenen l'habitatge, per veure en quina situació queden", ha afegit Postius.       

L'alcalde accidental també ha explicat que la Paeria preveu que el Pla director de Torreblanca-Quatre Pilans inclogui els traçats de les línies d'evacuació elèctriques i plaques fotovoltaiques projectats i que discorrerien pel terme municipal de Lleida. L'objectiu és evitar l'afectació als veïns de les zones afectades per la instal·lació d'una línia d'alta tensió i dues subestacions. Així mateix, es traslladaria la subestació de Magraners a l'àmbit del futur polígon. La ubicació d'aquests projectes en l'àmbit industrial permetria protegir la població dels seus efectes i, a la vegada, preservar el patrimoni i l'activitat de l'Horta, afectats per alguns dels traçats, segons Postius.

433 hectàrees de sòl industrial
La Comissió territorial d'Urbanisme de Lleida va aprovar inicialment el 26 de juliol el Pla director urbanístic d'activitat econòmica de la Plana de Lleida per desenvolupar el sector de Torreblanca-Quatre Pilans, que promouen Generalitat i Paeria. Es tracta d'un àmbit de 433 hectàrees (del total de 1.280 ha que abraça tot el Pla director), 222 de les quals podran acollir empreses interessades en les grans parcel·les de què disposarà. Així mateix, s'hi construirà una terminal ferroviària intermodal per al transport de mercaderies i també que comptarà amb un baixador per a passatgers.

L'aprovació inicial del Ple director es publicarà a principis de setembre i els afectats disposaran de 45 dies per presentar-hi al·legacions, durant el període d'informació pública. La previsió és aprovar definitivament el pla abans que acabi l'any i, en paral·lel, tramitar la reparcel·lació i urbanització, per començar les obres entre finals del 2023 o principis del 2024. Torreblanca-Quatre Pilans serà un dels sectors industrials més grans del país i l'Ajuntament de Lleida estima que s'hi poden crear entre 6.000 i 12.000 llocs de treball "qualificats" de forma directa, a més de molts altres indirectament.

Manifestació conta el futur polígon
Aquesta tarda propietaris afectats i veïns de Grealó-Quatre Pilans i Magraners han convocat una manifestació contra la construcció del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans. Rebutgen l'expropiació de finques i consideren que el desenvolupament industrial de la zona "destruirà l'Horta". La protesta sortirà a les 19 hores dels Camps Elisis i es desplaçarà fins a la Paeria.