Tempestes

Queixes veïnals al Segrià pel soroll d’un canó sònic que desfà les tempestes

Un pagès de Llardecans ha instal·lat la maquinària anti-calamarsa i ha encés els veïns, que en denuncien l’ús en el context actual de sequera

per Redacció, Lleida | 4 d'agost de 2022 a les 08:26 |
Imatge del canó de Llardecans | CCMA
Veïns de diversos pobles del Segrià i de les Garrigues s’han queixat en els darrers dies per les molèsties que provoca un canó sònic ubicat en una finca de la localitat de Llardecans. Aquesta maquinària té per objectiu desfer les tempestes i evitar, d’aquesta manera, les calamarsades. L’ús d’aquest equipament s’ha estés pel territori darrerament i és una evolució dels canons de iodur de plata que molts pagesos usaven durant els anys 90 i ben entrats els 2000.

El canó sònic provoca unes explosions que se senten a diversos quilòmetres de distància. L’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, explica a aquest diari que el temperi que provoca aquesta eina anti-tempestes afecta la tranquil·litat dels veïns. A més d’aquestes molèsties, els veïns consideren que aquest canó no s’hauria d’utilitzar en el context actual de forta sequera, i fins i tot alguns han assegurat en declaracions a TV3 que els nivells de pluja a Llardecans son sensiblement inferiors als dels municipis del costat.


Els experts dubten de l’eficàcia del canó sònic


El canó fa servir les ones de so cap als núvols i, segons expliquen els pagesos i s’ha acceptat com a teoria vàlida, debiliten les nuvolades. Tot i això els experts consideren que no hi ja evidències científiques que demostrin que aquesta maquinària funciona realment per evitar les pluges.

 

 

Participació