L'empresa de recollida de roba Troballes de Càritas Lleida dona feina a 15 persones en risc d'exclusió social

La iniciativa ha obert fa poc la seva tercera botiga de roba de segona mà a la ciutat, la segona en un any

Gent mirant roba i calçat a una de les botigues de moda de segona mà de Càritas a Lleida.
Gent mirant roba i calçat a una de les botigues de moda de segona mà de Càritas a Lleida. | Anna Berga/ACN
Redacció
30 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:11h
L'any 2006 naixia el projecte Troballes davant la necessitat de Càritas Diocesana de Lleida de gestionar el gran volum de donacions de roba que rebien. Al llarg d'aquests anys la iniciativa s'ha encarregat de recollir i tractar la roba que la ciutadania dona, que es destina a donacions socials, a la venda de segona mà o es recicla.

Actualment el projecte dona feina a 15 persones en risc d'exclusió social. De fet, la reinserció sociolaboral és el principal objectiu de Troballes juntament amb l'aposta per l'economia circular i sostenible a través del reciclatge de la roba i de la venda de les peces tèxtils en bon estat. En aquest sentit, Troballes ha obert fa poc la seva tercera botiga de roba de segona mà a la ciutat, la segona en un any.

La roba que Càritas recull arreu de l'Estat l'envia a tres grans centres de treball del projecte Moda Reubicats a Barcelona, Madrid i Bilbao. En aquests punts es fa el triatge que decideix si la roba es destina a donacions, botigues de segona mà o se'n fa fil que pugui ser utilitzat per elaborar nous productes tèxtils i contribuir, així, a l'economia circular. Del total de la roba, la majoria, més d'un 90%, es recicla, mentre que només el 5% es considera vàlida per tornar a la botiga. La resta s'exporta a països subdesenvolupats.

Càritas Diocesana de Lleida va recollir el 2021 un total de 658.602 quilos de roba en els 145 contenidors repartits entre les diverses poblacions de la diòcesi. El gerent de Troballes, Adrià París, remarca que gràcies a les donacions poden crear llocs de treballs per a persones en risc d'exclusió social.

En concret, l'empresa dona feina a 15 persones que han estat reconegudes pels serveis socials de l'Ajuntament de Lleida com a ciutadans en risc d'exclusió social. L'objectiu és que puguin accedir al mercat laboral davant les "dificultats" que es troben per accedir-hi de la manera ordinària. Els treballadors de Troballes s'encarreguen de treballar a la botiga, recollir la roba dels contenidors i fer feines de peó als magatzems. A més, també tenen altres línies de negoci, com són serveis de neteja i de missatgeria amb l'objectiu de diversificar l'activitat.

"No entrem a competir amb ningú, Troballes parla d'economia circular des del 2006 i ho fem tenint un projecte social a darrere, pel que fa a la conscienciació hem de continuar treballant", explica el gerent de l'empresa, que demana deixar enrere el discurs que critica la venda de roba donada. "Tot té un cost econòmic, nosaltres creem llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social i ho paguem amb els diners que fem de la venda de la roba", ha afegit.

Nova botiga a la ciutat
Troballes compta amb 4 comerços a la ciutat, 3 botigues de caràcter comercial i un establiment on es fan les donacions socials. La darrera botiga ha obert fa poc i està situada al carrer Anselm Clavé. Es tracta de la segona botiga que l'empresa de reinserció obre en un any ja que al setembre del 2021 en va obrir una altra al carrer Sant Antoni, la primera ubicada a l'Eix Comercial de la ciutat.

Amb aquestes botigues, Troballes vol apropar una alternativa a la indústria tèxtil i a la vegada trencar els estigmes que la roba de segona mà té una pitjor qualitat que la nova i que va destinada a persones vulnerables. "Les botigues ens obren a qualsevol perfil de Lleida, no ens tanquem. Aquí pots trobar roba bona a un preu molt econòmic i crec que això agrada a qualsevol persona", afirma París.