Naturgy posarà en operació comercial la seva tercera planta de biometà de l'Estat a Vila-sana

Des de la instal·lació s'injectarà gas renovable a la xarxa per proveir el consum anual equivalent de 3.150 habitatges

Zona de filtratge de biogàs
Zona de filtratge de biogàs | ACN
Nació
15 de juliol del 2022
Actualitzat el 17 de gener del 2023 a les 10:47h
Naturgy adaptarà la planta de biometà instal·lada a l'explotació ramadera de Progaporcs, a Vila-sana (Pla d'Urgell), per injectar gas renovable a la xarxa de distribució del grup l'any 2023.

La companyia invertirà 1,5 milions en aquest projecte per avançar en el seu objectiu de que al 2050 tot el gas que circuli per les seves xarxes de distribució sigui d'origen renovable. La planta de biometà de Vila-sana serà la tercera que Naturgy posi en operació comercial a l'Estat i la segona de la companyia a Catalunya. A partir del proper estiu, s'injectarà des d'aquesta instal·lació 11,8 GWh/any de biometà a la xarxa de distribució de gas, equivalent al consum anual de 3.150 llars.

La generació i consum d'aquest gas renovable evitarà l'emissió a l'atmosfera de més de 2.450 tones equivalents de CO2/any, cosa que equival a plantar més de 4.900 arbres, segons Naturgy.

Amb aquesta nova planta, la companyia assegura fer un pas més en l'aposta per la transició energètica, la producció d'energia a nivell local i l'economia circular, ja que aportarà un gas net al sistema energètic i contribuirà a la gestió sostenible dels residus agroramaders d'aquesta granja de Ponent.

La xarxa de distribució de gas de Naturgy està totalment preparada per poder distribuir gasos renovables, un vector clau per al compliment dels objectius de descarbonització, gràcies a les inversions realitzades en els darrers anys.

Al 2019, a través del projecte LIFE Methamorphosis finançat amb fons europeus, Naturgy ja va testar biometà produït en aquesta planta en vehicles a gas i, un any després, el biometà generat es va portar fins a Saragossa per al seu ús en el transport urbà d'aquesta ciutat.

La primera planta de biometà que la companyia va posar en operació està a l'estació depuradora d'aigües residuals de Bens, a la Corunya. La segona, Elena, ubicada a Cerdanyola del Vallès, va ser la primera en injectar a la xarxa de gas d'Espanya gas renovable procedent d'abocador.