Els camps lleidatans, amb la meitat de temporers

Les gelades d’abril van ser un revés per als pagesos de la fruita, que amb la caiguda de la producció necessiten menys mà d’obra per a la recol·lecció

Un temporer a Torres de Segre
Un temporer a Torres de Segre | ACN
10 de juliol del 2022
La crida ha funcionat. Els pagesos del Baix Segre que van alertar fa mesos que la campanya de la fruita d’enguany necessitaria menys temporers asseguren que han arribat menys treballador. Les gelades de principis d’abril va provocar una notable minva de les perspectives de feina, de manera que els camps lleidatans tindran aproximadament la meitat dels temporers. Les pèrdues pels pagesos oscil·len entre el 20% i el 100% de la collita. Les pèrdues pels pagesos oscil·len entre el 20% i el 100% de la collita.

La meitat de temporers que altres anys
Les gelades al Baix Segre de principis d'abril han fet que en municipis com Torres de Segre es necessitin només la meitat de treballadors al camp. En aquesta localitat lleidatana, enguany s’hi veuran uns 1.500 temporers, una xifra que contrasta amb els 3.000 d’altres anys.

Alfarràs, Alcarràs, Aitona o la Granja d’Escarp son alguns dels molts municipis que han quedat afectats per les gelades, que en alguns casos ha arribat al 100%. “Estem vivint la campanya més tranquil·la dels últims anys”, explica a NacióDigitalJoan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, des d’on s’apunta que no hi ha prou fruita per estar treballant durant tot el dia. En aquest sentit, Sergi Balué, cap sectorial de la Fruita Dolça de JARC i pagès d'Alcarràs, explica que “no hi ha producció", alhora que admet que serà “molt complicat per als pagesos passar l'any però també serà complicat pels nostres treballadors".

El president del sindicat AsajaPere Roqué, mostra un panorama poc menys que apocalíptic: “S'ha perdut el 70% de la collita d'enguany, valorada en 450 milions d'euros”. En aquest sentit, denuncia l’endarreriment de les ajudes del Govern, un fet que “posa en perill la viabilitat de moltes plantacions i d’uns 30.000 llocs de feina”.

Aquesta situació genera inestabilitat i una frustració que es pot traduir en abandonaments de la terra, talment es veu a la premiada pel·lícula “Alcarràs”: “Hi ha molts pagesos que han dit que aquesta campanya serà l'última, que quan acabi arrancaran i ja no tornaran a plantar. No poden subsistir ni començar-ne una altra", explica Roqué a aquest diari.

Allotjaments sense treballadors
“Sempre hi havia demanda d’allotjaments i aquest any, en sobra”. Els habitatges destinats a temporers a Torres de Segre estan al 50% d'ocupació. 50 places cobertes de les més de cent que s’omplien anys enrere, quan fins i tot hi havia hagut llistes d’espera.

El mateix ha passat amb les cases particulars, que sempre hi ha demanda i enguany n'hi ha algunes de buides. De les 90 places que té Alcarràs només cinc han estat ocupades, una situació similar a la de la Granja d’Escarp.

L’alcalde, Manel Solé, apunta que, normalment, els temporers s'allotgen en cases que els faciliten els mateixos pagesos, una tercera part lloguen per lliure cases al poble i l'altre terç son persones que s'allotgen en altres municipis. Enguany, la realitat és ben diferent, i no hi ha complexitats en aquesta gestió residencial. 

El pavelló de Lleida, amb menys temporers
L'any passat es van atendre al pavelló 3 de Fira de Lleida 800 persones que van fer unes 11.000 pernoctacions. D'aquestes, el 60% tenia els permisos en regla i el 40% no tenien papers, segons fonts de la Paeria de Lleida. Enguany, es preveu que aquesta xifra es redueixi notablement atesa la poca necessitat de temporers i que durant el mes de juny ja s’ha notat una davallada d’arribades dels treballadors en comparació al 2021.
 

Un temporer treballant al camp Foto: ACN

Arxivat a