La pandèmia ha estat més agressiva als pobles que a les ciutats, segons tres estudis lleidatans

La menor disponibilitat d'habitatges afavoreix en algunes èpoques de l'any la concentració de persones i el contagi

Imatge d'un carrer de Lleida semibuit
Imatge d'un carrer de Lleida semibuit | Jordi Ubach
Redacció
30 de juny del 2022
Actualitzat a les 8:16h
Tres dels onze estudis premiats a la convocatòria “Repte de recerca 2021” – impulsada per l'Institut Català de la Salut a Lleida, Alt Pirineu i Aran i per Gestió de serveis Sanitaris – coincideixen a destacar que l'àmbit rural de Lleida ha sofert amb més agressivitat la pandèmia de la Covid-19 que la capital.

Les dades dels estudis suggereixen que la menor disponibilitat d'habitatges en l'entorn rural pot haver afavorit, en algunes èpoques de l'any, una major concentració o amuntegament de persones i, en conseqüència, que s'hagin estès els contagis. Això s'ha fet especialment evident durant la segona onada de la pandèmia, coincidint amb l'augment de la població per l'activitat laboral al sector agrícola. 

Aquestes són algunes de les conclusions dels estudis “Análisis de la influencia de los factores socioeconómicos sobre la distribución geogràfica del covid-19 en la provincia de Lleida”, elaborat per Marina Picó (CAP Bordeta-Magraners); 'L'envelliment i el grau de dependència de la població, arguments clinimètrics favorables a la major incidència d'infeccions per covid-19 en àrees rurals', de Jesús Pujol (EAP Balaguer), i 'Estudi de la influència de la densitat i del model poblacional en la incidència de covid-19 a la Regió de Lleida', elaborat per Iraida Gimeno Pi (Àrea de Suport a la Gestió de Residències).

Aquests tres estudis formen part d'un total d'onze treballs de recerca sobre els factors diferencials de la Covid-19 a Lleida i el Pirineu, que han rebut una beca de fons propis de la Gerència Territorial de l'Institut Català de la Salut a Lleida, Alt Pirineu i Aran i de Gestió de Serveis Sanitaris per fer front a les despeses de publicació científica. Aquests ajuts s'emmarquen dins el projecte Repte de recerca 2021, dotat amb 30.000 euros, que té per objectiu fomentar el disseny i la realització de projectes de recerca, amb la intenció de motivar els professionals, augmentar l'experiència i promoure la metodologia de recerca.

Es tracta de la primera convocatòria d'aquestes beques promoguda per la Direcció Territorial d'Innovació, Recerca i Docència, que es va iniciar al novembre de 2021 amb el títol “Factors diferencials de la pandèmia de SARS-CoV-2 a la Regió Sanitària de Lleida, Alt Pirineu i Aran”.

En total es van presentar 15 treballs procedents de: l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l'Hospital Comarcal del Pallars, el CUAP Prat de la Riba, l'EAP Balaguer, el CAP Eixample, el CAP Primer de Maig, l'ABS Pla d'Urgell, el CAP Bordeta Magraners, el CAP Onze de Setembre i l'Àrea de Suport a la Gestió de Residències.