S'aixequen les restriccions de consum d'aigua a 24 dels 25 municipis de la Mancomunitat de les Garrigues

L'episodi de contaminació per alts nivells de plaguicides al punt de captació, al pantà d'Utxesa, s'ha allargat 20 dies

Cues per omplir garrafes d’aigua de la cisterna de la Mancomunitat
Cues per omplir garrafes d’aigua de la cisterna de la Mancomunitat | ACN
Redacció
22 de juny del 2022
Actualitzat a les 20:49h

Els veïns de 24 dels 25 municipis que formen part de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues ja en poden fer ús de la de l'aixeta per beure i cuinar després de 20 dies de prohibició.

L'únic poble que manté la restricció és l'Espluga Calba (Garrigues), on les darreres analítiques constaten que encara hi ha un nivell superior de plaguicides superior al permès.

El president de la Mancomunitat i alcalde de Granyena de les Garrigues, Francesc Esquerda, ha dit que, tot i això, encara hi continua entrant una quantitat "molt gran" al punt de captació del pantà d'Utxesa. Davant d'aquesta situació, la setmana passada es van canviar els filtres, ja que els anteriors s'havien "col·lapsat" per l'episodi de contaminació, quan els volums eren sis i set vegades més que els permesos.

Esquerda ha explicat que els nous filtres estan treballant "molt bé", però que esperen que el nivell de plaguicides que arriba a la planta es redueixi. De fet, els municipis afectats ja van patir restriccions a principis de maig, quan van estar una setmana sense aigua potables.

Una solució provisional, segons els ecologistes
Aquesta solució s’intueix, des del territori, com a “provisional” atesos els alts nivells de contaminació que s’han registrat al pantà d’Utxesa. En aquest sentit, el líder del col·lectiu ecologista, Joan Vázquez, explica a NacióDigital que la via dels filtres és un pedaç, i a la llarga creu que es tornaran a veure restriccions. 

Es tracta dels de l'Albagés, l'Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca de Lleida, Senan, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa.