«A Artesa augmenta la preocupació perquè cada cop hi ha menys mitjans contra l’incendi»

El tinent d’alcalde de la localitat lamenta que el paisatge hagi canviat en poques hores mentre que el batlle d’Alòs de Balaguer demana més coordinació

17 de juny del 2022
Actualitzat a les 17:08h
Imatge d’un helicòpter a l’incendi de Baldomar
Imatge d’un helicòpter a l’incendi de Baldomar | ACN
La preocupació augmenta entre els veïns d’Artesa de Segre. L’incendi que crema des de dimecres a les serres de Baldomar i que ja ha calcinat 1.470 hectàrees ha sumit el poble en una angoixa que es va augmentant a mesura que passen les hores. El motiu, la manca de mitjans aeris i terrestres.

El tinent d’alcalde de la localitat, Carles Serra, explica a NacióDigital que el nombre d’efectius que treballaven contra les flames fa dos dies és significativament inferior al que es veu aquest divendres, un fet que s’explica per la multiplicitat de focs forestals que s’han registrat al país en els darrers dies i que necessiten una actuació simultània per part dels Bombers: “Som conscients d’aquesta casuística, però ens dol que se’ns cremin els nostres boscos i els camps dels pagesos”, admet Serra, que recorda que molts professionals de la terra han deixat de segar el cereal per ajudar a fer tallafocs i evitar el salt de les flames. Alhora, lamenta també el canvi en poques hores que ha patit el paisatge del municipi. 

En un mateix sentit es posiciona el batlle d’Alòs de BalaguerLluís Soldevila, demana més coordinació per fer front a l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre. "Sabem que la nostra zona no és prioritària però hi ha una mica de descoordinació i ho he comentat a la reunió d'aquest matí, no per criticar sinó per millorar", assegura. L'alcalde recorda que els veïns poden ajudar als equips d'emergència i s'ofereixen per fer-ho. Alòs té 5.000 hectàrees, explica Soldevila, que lamenta que el foc va arribar a 15 metres d'algunes cases i que les conseqüències del foc són "terribles" a nivell sentimental i econòmic.

Soldevila recorda que l'incendi es va estendre cap al municipi a causa del vent i destaca la ràpida d'actuació dels veïns que amb tractors i l'ajuda de les ADF van aconseguir aturar el foc fins que van arribar els Bombers. "Nosaltres -els veïns- podem ajudar als que en saben. Som conscients que hi ha més incendis, però amb els efectius que hi ha aquí, es podria millorar la resposta", opina.

Bombers destaquen que treballen "en grans eixos de confinament"

Preguntat per aquesta "descoordinació" que assenyalava Soldevila, el cap de suport de Bombers, Miquel López, ha destacat que cal entendre que el cos treballa en "grans eixos de confinament, que vol dir que el foc es pot fer gran i saltar d'una pista a una altra sempre dins d'un perímetre concret. Tot i això, ha remarcat que els mitjans que treballen a la zona tenen la directriu d'evitar que les flames entrin al nucli urbà. "Estem fincat recursos perquè no hi hagi danys en persones ni en béns", ha assenyalat.