El Col·legi d'Interventors va facilitar a la Diputació les bases de concursos obviant els requisits de català

L’organisme provincial no va incloure les condicions de coneixement de l’idioma en la convocatòria provisional de Tresorer després de confirmar que la normativa no ho contempla en aquests casos

Diputació de Lleida
Diputació de Lleida | ACN
14 de juny del 2022
Actualitzat a les 9:25h
La Diputació de Lleida va fonamentar la convocatòria de nomenament provisional del lloc de Tresorer seguint el model de bases facilitat pel Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de Lleida (CSITAL), organisme que la setmana passada es va queixar que en aquest concurs no s’hi especificaven requisits de coneixement del català.

Segons ha pogut saber NacióDigital, el Col·legi va enviar un correu electrònic als ajuntaments i a la Diputació de Lleida el passat 23 de novembre del 2021 en el qual s’hi detallaven qüestións relatives a la tramitació dels concursos però no concretava condicions en relació a l’obligatorietat d’acreditar coneixements de la llengua catalana per part dels aspirants al càrrec.

En aquest sentit, l’organisme provincial va trametre una pregunta el 30 de març del 2022 a la Subdirecció General de Relacions amb les altres Administracions de la Secretaria d’Estat del govern espanyol per saber si en aquest concurs de Tresorer s’havien de detallar els requisits sobre el català atès que la normativa espanyola, la que es vincula en aquests procesos, no ho contempla en els casos de tramitacions de places provisionals i de comissió de serveis. En aquesta tessitura va respondre un dia després l’Estat espanyol, que va apuntar que els requisits sobre el català s’han d’especificar només en els concursos per a places fixes.

Partint d’aquesta base, la Diputació de Lleida va publicar el 24 de maig l’informe sobre la proposta d’aprovació de les bases i la convocatòria mitjançant nomenament provisional o comissió de serveis del lloc de Tresorer. Hores després d’aquesta publicació, el CSITAL va enviar un segon correu electrònic esmenant el document que havia enviat mesos enrere i en el qual especificava els requisits lingüístics.

La Diputació defensa els condicionants favorables al català i demana revisar els procesos de provisionalitat
Davant la polèmica sorgida per la queixa del CSITAL, des de la Diputació de Lleida es va proposar la setmana passada la revisió dels procesos de contractació provisional i l’actualització de les bases de convocatòries de concursos per tal d’incloure requisits de nivell de català. Alhora, des de l’òrgan provincial s’assegura que tots els procesos de places fixes es tramiten amb tots els condicionants favorables al coneixement del català que marca la normativa. 

Per la seva banda, tot i la queixa pública, el president del Col·legi, Cristian Cimadevilla, va admetre a aquest diari que considera que la legalitat deixa dubtes en relació a la capacitat que té la Diputació a l’hora d’implementar aquestes condicions de coneixement suficient de l’idioma. Per aquest motiu, va assegurar que farà un requeriment a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya per tal que deixi clares quines són les competències de les institucions en casos com aquest.