La Mancomunitat de les Garrigues vol «solucions d’urgència» i es planteja captar aigua de l’Albagés

Preocupa la situació dels 25 municipis afectats i es tem que els problemes vagin a més

L’alcalde de Bovera precintant una font
L’alcalde de Bovera precintant una font | ACN
Redacció
08 de juny del 2022
Actualitzat a les 10:27h
La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues es reuneix aquest dimecres amb l’Agència Catalana de l’Aigua per demanar “una solució d’emergència” al problema que pateixen de pesticides a l’aigua i que ha desembocat en dos prohibicions de consum en un mes. El segon episodi s’està patint des del passat divendres i ha afectat 25 municipis que abasteix la Mancomunitat.

Pobles com Bovera ja han repartit centenars d’ampolles d’aigua als veïns, però la situació comença a preocupar i es tem que vagi a més en les properes setmanes. El problema cal buscar-lo en la quantitat de plaguicides que es concentren a l’entrada de la planta potabilitzadora, un fet que col·lapsa els sistemes de filtratge. Aquest fet, sumat a l’alta demanda d’aigua i a l’escassetat de pluges ha provocat aquest escenari. 

Els membres de la Mancomunitat i els alcaldes de la zona demanen solucions d’urgència, que podrien passar per buidar i netejar el pantà d’Utxesa i captar l’aigua del pantàde l’Albagés, l’embassament de cua del sistema de regadiu del Segarra-Garrigues. Aquesta aigua hauria de ser tractada i filtrada abans de fer-la arribar a les cases ja que l’aigua dels pantans no es pot beure perquè la majoria no compleixen els paràmetres necessaris per considerar-la aigua potable. 

Els municipis afectats són l'Albagés, l'Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, Senan, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa.