Certeses i interrogants de la batalla electoral de Balaguer

Jordi Ignasi Vidal parteix com a favorit enfront un PSC que es renova amb Lorena González i davant la incògnita del candidat de Junts

Lorena González i Jordi Ignasi Vidal
Lorena González i Jordi Ignasi Vidal | Àlvar Llobet
03 de juny del 2022
Actualitzat el 18 de novembre a les 15:58h
Les eleccions municipals del maig del 2023 comencen a prendre forma a la ciutat de Balaguer. Els partits estan immersos en el procés d’elecció de candidats, i alguns ja els han escollit.

És el cas d’ERC, el partit que va aconseguir la primera majoria absoluta de la història recent de la democràcia a la ciutat i que confia en el lideratge de Jordi Ignasi Vidalper intentar revalidar l’alcaldia. L’assemblea local republicana va votar per unanimitat la candidatura de l’actual Paer en cap, que tindrà com a rival electoral la socialista Lorena González. L’actual regidora i senadora ha fet el pas de presentar-se com a cap de cartell del PSC i ha rebut el suport del partit amb l’objectiu de millorar els resultats que li van donar les urnes fa tres anys; tres regidors.

Per la seva banda, la CUP també té clar que Carmen Núñez serà la seva candidata, una decisió que es va prendre quan la formació va decidir que entrés com a regidora en substitució de Josep Maria Colea, candidat en els darrers comicis i que en els últims anys ha tingut topades polítiques amb diversos militants de la formació anticapitalista. Amb tota probabilitat, Colea no formarà part dels llocs alts de la llista dels cupaires

Les formacions que encara no tenen candidat són el PP, Ciutadans, Vox i Junts per Catalunya, que en les properes setmanes votarà un cap de llista. La formació post-convergent escollirà entre la líder del partit a la ciutat, Gemma Trilla, i l’actual portaveu del partit a la Paeria, Guifré Ricart.

Els independentistes volen recuperar la volada municipal després del desastre dels comicis del 2019, quan l’aleshores candidat i exalcalde, Josep Maria Roigé, va aconseguir el pitjor resultat dels convergents en 40 anys. Els tres edils obtinguts el van obligar a dimitir i a obrir una nova etapa. Trilla i Ricart la volen encapçalar tot i que els dos aspirants van formar part de l’equip de Roigé durant el mandat 2011-2015.

L’actual consistori esta distribuït amb nou regidors d’ERC, tres de Junts, tres del PSC, un de la CUP i un de la candidatura “Balaguer Ara Sí”, formació que podria tornar a concórrer als comicis sota el lideratge de Joan Pla, candidat que s’ha caracteritzat per saber aglutinar el votant de part del Centre Històric de la capital de la Noguera.