Patrimoni

Demanen que Cal Macià sigui Bé Cultural d’Interès Nacional

La plataforma considera que implicaria una actuació "decidida" de la Generalitat per protegir i preservar l'immoble

Detall de la teulada en mal estat | ACN
per Redacció, Lleida | 31 de maig de 2022 a les 08:37 |
La iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya ha registrat aquest dilluns al Departament de Cultura la petició per instar la Generalitat a declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) la casa familiar situada al municipi d’Alcarràs (Segrià) on passava temporades l’aleshores president de la Generalitat, Francesc Macià.

Des de Salvem Cal Macià defensen que l’immoble “reuneix tots els condicionants i requisits exigibles” i consideren que la mesura “implicaria una actuació decidida de la Generalitat en el camí cap a la protecció i preservació del bé”. Per això, demanen que es tramiti amb “la màxima urgència possible”, atesa “la situació límit que viu la casa”. Actualment, té la catalogació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).


Des d’aquesta iniciàtica popular entenen que “la Generalitat ha d’actuar, deixant excuses a banda, i sense esperar que l’Ajuntament d’Alcarràs ho faci, atesa la inacció i desinterès demostrats per l’ens municipal alhora de fer protegir el bé”. “Cal que la Generalitat actuï subsidiàriament quan l’Ajuntament no ho faci i que habiliti els mecanisme i l’empara legal necessàries per actuacions en aquest sentit”, afegeixen des de Salvem Cal Macià- Casa Vallmanya.

 

Participació