Pagesos lleidatans protesten davant la Generalitat pel retard dels ajuts per les gelades

Alguns agricultors es plantegen abandonar els cultius i arrancar els arbres, avisa la Plataforma en Defensa de la Fruita

Imatge de la protesta a Barcelona
Imatge de la protesta a Barcelona | ACN
Redacció
24 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:41h
Una cinquantena de pagesos i alcaldes de les comarques de Lleida s'han concentrat aquest dimarts davant el Palau de la Generalitat per protestar pel retard i la inconcreció en el repartiment d'ajudes pel sector de la fruita dolça.

Segons ha alertat el president del sindicat Asaja, Pere Roqué, s'ha perdut el 70% de la collita d'enguany, valorada en 450 milions d'euros. Tal com avisen des del sector, la mala collita i "l'ambigüitat" mostrada pel Govern posa en perill la viabilitat de moltes plantacions i d’uns 30.000 llocs de feina. "Si com a mínim tinguéssim una xifra podríem dir si hi estem d'acord o no", ha lamentat Roqué després de reunir-se amb la secretaria general de Presidència, Núria Cuenca.

"Hi ha molts pagesos que han dit que aquesta campanya serà l'última, que quan acabi arrancaran i fora. No poden subsistir ni començar-ne una altra", ha apuntat per la seva part el president de la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça, Jaume Molló. Així mateix, ha avisat dels problemes de sobirania alimentaria i despoblació rural que això pot generar.

Els pagesos concentrats a la Plaça Sant Jaume han vingut en cotxe des de Lleida, on han iniciat una marxa lenta. Un cop a Barcelona, han demanat trobar-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar-li les seves reivindicacions i fer-li entrega de diverses caixes de pomes produïdes a Ponent.