salut

Com puc saber si estic vacunat contra la verola?

Les autoritats sanitàries asseguren que "és molt probable" que els nascuts abans del 1977 l'hagin rebut, però recomanen assegurar-se'n

Imatge d'arxiu de la vacunació contra la Covid | Josep M Montaner
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 24 de maig de 2022 a les 07:33 |
La verola humana va causar fins a 500 milions de morts durant el segle XX. El 1977 es va detectar l'últim contagi de verola humana a tot el món i només dos anys després l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir erradicar-la.


La vacuna contra la verola humana va ser descoberta el 1796 pel metge britànic Edward Jenner. Tenir-la administrada pot atorgar fins a un 85% de protecció davant el virus del mico, segons les autoritats mèdiques. A partir del 1980 es va deixar d'inocular el fàrmac, ja que la malaltia era nul·la a tot el món. A Espanya, el mateix any se'n va suspendre la seva producció. 

Molts ciutadans tenen, doncs, una immunitat molt alta contra la verola perquè van rebre la vacuna quan eren més joves. És el cas de tots els nascuts després del 1921, any en què es va fer obligatori vacunar-se contra la verola. Durant la dècada dels 70, segons l'Associació Espanyola de Vacunologia, el fàrmac es va administrar de forma irregular i, a partir de 1980, ningú el va rebre. 


El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que les persones nascudes abans del 1977 "és molt probable que estiguin vacunades contra la verola". Això no obstant, per assegurar-se'n, el millor és consultar la cartera de vacunació -física o digital- o revisar l'historial clínic que es pot sol·licitar al centre de salut o per Internet. 

Altres notícies que et poden interessar

 

 

Participació