La Festa de Moros i Cristians de Lleida torna a lluir pels carrers en tot el seu esplendor

Més de 600 persones participen a la celebració que culminarà amb la batalla final a la Seu Vella a la nit

Imatge de la festa de Moros i Cristians
Imatge de la festa de Moros i Cristians | ACN
Redacció
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:21h
Lleida ha celebrat aquest cap de setmana la 26a edició de la Festa de Moros i Cristians, que recupera la normalitat i el seu màxim esplendor, després de dos anys marcats per la pandèmia.

La celebració ha comptat amb més de 600 participants, entre integrants de les comparses i músics, una xifra inferior respecte edicions anteriors tot i que des de l'associació de la festa asseguren que les ganes de celebració són les mateixes. Els actes van començar dissabte amb el vermut festes i la trobada entre les ambaixades dels dos bàndols, encara que la jornada forta es viu aquest diumenge. Al matí s'ha fet la desfilada infantil, que ha atret centenars de persones, i a la tarda s’ha fet la desfilada de lluïment i, per últim, la batalla final.

Després de l'edició confinada del 2020 i de la versió reduïda celebrada el setembre del 2021, els carrers de Lleida i la Seu Vella esdevenen de nou l'escenari protagonista d'aquesta recreació històrica. I és que després dels darrers dos anys a mig gas, el president de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians, Josep Lluís Gàzquez, ha afirmat que és "una gran alegria aconseguir de nou emplenar les places i carrers de Lleida".

La celebració mobilitza més de 600 persones, entre integrants de les sis comparses -3 mores i 3 cristianes- i músics. Es tracta d'un centenar menys de participants que en edicions anteriors. De fet, Gàzquez ha dit que aquesta baixada es deu a la pandèmia tot i que ha tret ferro a les xifres i ha assegurat que la gent que continua ho fa "amb tota la il·lusió i força".

El president de l'entitat també ha afegit que el mes de maig és sinònim de festa a la ciutat, per la celebració de la Fira de Titelles, la Festa Major, la Festa de Moros i Cristians i l'Aplec del Caragol. Per aquest motiu, ha afirmat que sense la festa la ciutat es queda "coixa".

Gàzquez també n'ha reivindicat el caràcter inclusiu i festiu. "Aglutina diferents sensibilitats i estatus socials. Anem tots a una i gaudim de la festa per igual, per tant, per nosaltres és un orgull tenir una festa inclusiva que representa tota la ciutat", ha destacat.

També ha afegit que la festa no pretén ser una recreació històrica fidel, sinó que, per sobre de tot, és una festa basada en "recreacions festives". "No som un grup de teatre, som una festa" ha subratllat.