El programa Reempresa facilita el traspàs i la continuïtat de 209 negocis a la demarcació de Lleida des del 2011

Els acords assolits han salvaguardat més de 450 llocs de treball directes i han suposat una inversió induïda de 5,6 milions

Els presidents de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i de Cecot, Antoni Abad, amb altres autoritats i empresaris.
Els presidents de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i de Cecot, Antoni Abad, amb altres autoritats i empresaris. | Salvador Miret/ACN
Redacció
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 20:23h
El programa Reempresa ha facilitat el traspàs i la continuïtat de 209 negocis a la demarcació de Lleida, des que es va posar en marxa el 2011 i fins al 2021, cosa que ha permès salvaguardar més de 450 llocs de treball directes. Així mateix, s'ha generat una inversió induïda d'uns 5,6 milions d'euros.

Durant l'any passat, van ser 27 els casos de reempresa que van cloure amb èxit els quals van salvar 49 llocs de treball directes i van suposar una inversió induïda de més 500.000 euros. Reempresa posa en contacte a persones que volen vendre una empresa amb emprenedors disposats a agafar-ne el relleu. Aquest dijous, la Diputació de Lleida i la Cecot han renovat el conveni de col·laboració per seguir oferint el programa a les comarques de Lleida.

Aquest dijous s'han presentat els resultats a les comarques lleidatanes del programa Reempresa, fruit del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i el Centre de Reempresa de Catalunya, que han renovat amb la voluntat de treballar conjuntament per enfortir i salvaguardar el patrimoni empresarial de la demarcació.

"No ens podem permetre que empreses que estan al mercat desapareguin simplement perquè no hi ha relleu", ha dit el president de Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad. El principal motiu de venda d'un negoci és per jubilació i suposa una tercera part del total, mentre que les altres dues corresponen a altres motius com ara que els propietaris canvien de prioritats o de població. Des del 2011, Reempresa ha aconseguit la continuïtat de més de 3.500 empreses a Catalunya, fet que ha permès salvaguardar més 9.950 llocs de treball directes i han generat una inversió de més de 166 milions d'euros.  

Reempresa "és el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya,  que es presenta com una opció d'emprenedoria que facilita la posada en marxa d'un negoci que ja està en funcionament i és econòmicament viable, adreçat als potencials empresaris cedents i reemprenedors del territori", segons ha explicat la directora del programa, Laura Sallent.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha indicat que l'objectiu de la col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica i Cecot, juntament amb l'Autoocupació, és donar suport a les polítiques locals de creació, consolidació i creixement de les empreses per tal de garantir amb aquest servei la continuïtat de les pimes del territori, un instrument més per garantir la fixació de la població al territori. En aquest sentit, Talarn ha ressaltat la contribució del programa a "arrelar les persones al territori" ja que "sense feina ningú es queda allà on li agrada viure".

Amb la renovació d'aquest conveni de col·laboració, es garanteix seguir oferint eines i mecanismes específics per impulsar la reempresa a la demarcació de Lleida, una aposta per seguir donant suport a la continuïtat de les empreses del territori lleidatà.

Tres casos de reempresa d'èxit
En el marc de l'acte de signatura del conveni, s'han donat a conèixer tres casos en què s'ha materialitzat la continuïtat de negocis a les comarques lleidatanes amb el suport i acompanyament del programa Reempresa. Un d'aquests és el Forn de 'Pa d'abans' de Corbins. Margarida Artés i Pep Casas tenien un forn de pa ecològic des de feia més de deu anys a la Fuliola (Urgell) i el volien cedir per jubilació. Es van posar en contacte amb dos emprenedors francesos, forners de professió i que residien a Mataró, i es de seguida es van interessar per agafar el relleu en el negoci.

Un altre cas d'èxit és el d'una merceria de Corbins (Segrià). La propietària es volia jubilar i va acabar cedint el negoci a la seva filla, Maite Font. Ara, la merceria, MD Brodats, ha obert mercat i s'ha especialitzat en la confecció de roba a mida i treballa principalment per a ajuntaments, confeccionant roba per a hereus i pubilles, bandes i també vesteix gegants i Reis d'Orient.

De la seva banda, Cèlia Cunya, propietària d'una herboristeria a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), es va assabentar a través de Reempresa que se cedien els bulbs de safrà d'una explotació situada a Vilamitjana (Pallars Jussà). Cunya volia ampliar el model de negoci de la seva herboristeria en la línia de producció de plantes i espècies aromàtiques cultivades de manera ecològica i a la pròpia finca. Ara, gestiona Safrà del Pallars.