L'11a edició de Lleida Expo Tren exposarà 42 maquetes i fotografies inèdites del Cremallera de Montserrat

Mig miler de participants professionals s'han acreditat per participar al saló, que tindrà lloc el 14 i 15 de maig

Autoritats i organitzadors en la presentació de l'11a edició del saló Lleida Expo Tren.
Autoritats i organitzadors en la presentació de l'11a edició del saló Lleida Expo Tren. | Fira de Lleida
Redacció
10 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:38h
Lleida tornarà a ser la capital del modelisme ferroviari els dies 14 i 15 de maig amb la celebració de l'11a edició de Lleida Expo Tren. El saló, que no s'ha celebrat els dos darrers anys per la pandèmia, ocuparà una superfície de 8.000 m2 als pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida i reunirà 80 expositors lúdics (propietaris de maquetes) i 48 expositors comercials procedents de l'Estat, Alemanya, Àustria, França, Japó i Suïssa.

La fira mostrarà 42 maquetes i aplegarà 30 clubs i associacions. S'hi han acreditat 483 participants professionals, entre expositors i el personal que té cura de les maquetes. Els visitants també podran veure una exposició amb un centenar de fotografies històriques inèdites del Cremallera de Montserrat.

En la presentació de l'11a edició, l'alcalde Miquel Pueyo ha destacat que Lleida Expo Tren és la mostra internacional anual dedicada al lleure i el modelisme ferroviari més important de l'estat espanyol i del sud d'Europa i ha remarcat l'alt volum de negoci que mou. El certamen espera rebre uns 12.000 visitants d'edats diverses, des de amants dels trens a aficionats al maquetisme o simplement gent curiosa.

Raül Valls, organitzador del saló, ha asseverat que el saló torna a celebrar-se amb "la complicitat total dels expositors comercials i dels maquetistes participants", cosa que ha fet que es mantinguin les xifres de participació de la darrera edició, celebrada l'any 2019. Valls ha incidit en l'increment de la participació francesa, amb la presència de quatre clubs importants que portaran a Lleida maquetes inèdites al nostre país.

El responsable de l'organització ha indicat que "a hores d'ara ja hi ha molts hotels de Lleida que estan plens o quasi plens" el cap de setmana del 14 al 15 de maig, fet que ha atribuït a la demanda per part d'expositors i visitants de l'Estat i d'altres països.

Fotografies inèdites del Cremallera de Montserrat
Els visitants podran admirar també l'exposició El Cremallera de Montserrat 1892-1957, a càrrec de Joan Solé, amb la col·laboració dels arxius d'Antoni Nebot, David Blasco i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Es tracta d'una selecció de 100 fotografies inèdites de caire històric de la popular línia ferroviària.

Igualment, el saló acollirà la 7a Trobada Indoor de Modelisme Tripulat en un gran circuit que ocuparà més 250 metres de vies i comptarà amb una dotzena de reproduccions de locomotores de vapor i elèctriques a gran escala (1:10 i 1:8, entre altres) de diferents associacions i aficionats particulars.

Fruit dels acords de l'organització de Lleida Expo Tren i el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú i el Museu del Joguet de Catalunya de Figueres, aquest any l'entrada a la fira tornarà a incloure vals de 2x1 en els tiquets d'aquests espais museístics. Com en cada edició, durant la setmana de la fira, Renfe posa a disposició dels visitants un bo de descompte en els bitllets de tren amb destinació Lleida per facilitar que el públic provinent d'arreu de l'Estat i de França es desplaci fins a la capital del Segrià.

Lleida Expo Tren forma part del circuit europeu dels salons monogràfics dedicats al món del tren i del modelisme ferroviari, com és el cas dels que se celebren a ciutats com ara Chartres, Milà, Colònia o Dortmund. El saló compta amb la col·laboració de l'Associació de Comerciants de la Zona Alta de Lleida i diverses botigues d'aquesta àrea comercial col·laboren a difondre el saló.

L'horari d'obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 h a 20 h (dissabte) i de 10 h a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista Más Tren, amb el suport de Fira de Lleida i l'Ajuntament de Lleida.