Sudanell estrena un projecte pioner per a la inclusió de persones migrants en la llengua catalana

Setanta veïns de nou nacionalitats diferents participen en aquest programa pilot que es vol estendre a altres municipis catalans per fomentar la cohesió social

Una noia nouvinguda aprenent català a Sudanell
Una noia nouvinguda aprenent català a Sudanell | Associació Cultural de Sudanell
06 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:50h
Sudanell s’ha convertit en el primer municipi català que treballa en un programa per a la inclusió de persones migrants en la cultura i la llengua catalana. Es tracta d’una prova pilot a partir de la qual es pretén ampliar a altres localitats catalanes a partir de l’any vinent.

Un 90% de les persones no catalanoparlants del municipi lleidatà, una setantena de veïns de nou nacionalitats diferents, participen en aquest projecte que inclou classes de català, parelles lingüístiques, acompanyament jurídic i participació en programes culturals.

Una de les impulsores del projecte, Lara Costafreda, explica a NacióDigital que el programa naix després de la constatació de les dificultats en trobar classes de català per a les persones nouvingudes: “Una mare arribada del Marroc em va demanar si podia aprendre català, i el que em pensava que seria un tràmit senzill es va convertir en una odissea que ens va fer plantejar la creació d’una proposta per facilitar aquests aprenentatges”, explica Costafreda. En aquest sentit, indica que l’acostament a la llengua i a la cultura és una premisa bàsica per garantir la cohesió social i una eina per combatre els discursos xenòfobs i racistes.

Aquest dissabte 7 de maig, es presenta a Sudanell el programa pilot amb una taula rodona en la qual participaran l’assessor en convivència i cohesió social Saoka Kingolo, Jesús Martínez, impulsor de la primera escola pública en català i els periodistes Mònica Terribas i Oriol de Balanzó.

Aquest projecte és impulsat per Lo Portal, associació cultural de Sudanell amb col·laboració amb Òmnium Cultural, l’Ajuntament de Sudanell, Abacus Cooperativa, el Consell Comarcal del Segrià i l’entitat “Casa Nostra, Casa Vostra”.