El Museu de Lleida rep una taula gòtica del segle XV adquirida a París

La taula de la Mare de Déu, el Nen i santa Anna, atribuïda a Francesc Solives era d'interès per al museu lleidatà

Imatge de la taula gòtica
Imatge de la taula gòtica | ACN
Redacció
05 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:04h
El Museu de Lleida ha rebut en dipòsit una taula gòtica de la segona meitat del segle XV adquirida pel col·leccionista Joan-Artur Roura i Comas. És la taula de la Mare de Déu, el Nen i santa Anna, atribuïda a Francesc Solives, i el museu tenia especial interès en tenir-la.

Roura ha destacat la "gran satisfacció" de poder recuperar aquestes obres que per circumstàncies diverses "se'ns han escapat de les mans i no les hem pogut gaudir ni conservar". En aquest sentit, ha dit que els col·leccionistes tenen l'obligació d'afavorir els museus, especialment el de Lleida, amb el que ha patit els darrers anys per les entregues d'art a l'Aragó. La taula s'exposarà a l'espai 0 fins al setembre i després s'incorporarà a la col·lecció permanent.

A la taula s'hi representa Santa Anna, la verge i el Nen, enmig de dos figures femenines, nu, amb un ocell amb la mà dreta i, amb la mà esquerra, jugant amb el contingut que es troba en el cistell que subjecta santa Anna. La Verge aguanta el Nen amb el braç esquerre i amb la mà dreta sosté un fil, que subjecta l'ocell.

L'estat de conservació de la taula (167 x 88 cm) és bo i es conserven els pinacles i el marc de la part inferior, a diferència del de la part superior. Això permetria deduir que al damunt hi hauria una altra taula, que no s'ha conservat, i que probablement faria referència a una escena de la vida de la Verge, on un Calvari, si es tractés de la taula principal del carrer central d'un retaule.

L'especialista en pintura tardogòtica catalana, Alberto Velasco, creu que el seu autor seria Francesc Solives, actiu a Banyoles durant l'últim terç del segle XV i amb només un retaule conegut a l'església de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i un retaule procedent de Santa Maria de Bovera (Guimerà, Urgell), conservat al Museu d'Art Medieval de Vic. Solives és seguidor de l'estil del pintor barceloní Jaume Huguet, i el seu interès rau en el fet que es coneixen només tres obres seves, totes elles documentades a les terres de Ponent.