Desmantellaran una la línia de Lleida per protegir la Trenca

És l'únic lloc de la Península Ibèrica on aquesta espècie en perill d'extinció es reprodueix i cria en llibertat

Una trenca
Una trenca | Territori
Redacció
03 de maig del 2022
Red Eléctrica (REE) desmantellarà el tram de la línia que passa per la finca de Torreribera de Lleida, un cop entri en servei l'eix Magraners-Espluga-Begues, per protegir la Trenca.

Precisament per millorar la conservació, gestió i seguiment de la biodiversitat en aquest indret, REE ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Trenca per 148.600 euros per preservar aquesta finca ja que és l'únic lloc de la Península Ibèrica on aquesta espècie en perill d'extinció es reprodueix i cria en llibertat.

La finca té més de 540 hectàrees i es troba situada a set quilòmetres al sud-est de la ciutat de Lleida. Està inclosa a la Xarxa Natura 2000 i ZEPA (Zona Especial de Protecció per a les Aus) Mas de Melons-Alfés (Segrià).

Segons expliquen des de REE, la població de Trenca a la Península Ibèrica ha disminuït de manera "dramàtica" en els darrers anys. És una de les espècies més escasses de la fauna vertebrada ibèrica, inclosa en el Catàleg espanyol d'espècies amenaçades amb la categoria "en perill d'extinció" i declarada fa poc "en situació crítica".

La població actual de Trenca de la Península Ibèrica es concentra a la finca lleidatana de Torreribera, on es reprodueix en llibertat el total de la població espanyola d'aquesta espècie, amb entre 3 i 5 parelles.