Es presenta a Balaguer una biografia del periodista i polític republicà Joan Sauret

Escrita per Àlvar Llobet i editada per la Fundació Irla, l'obra recull tota la trajectòria vital i professional del balaguerí, diputat als anys 30 i secretari general d'ERC a l'exili durant més de dues dècades

Joan Sauret, en un parlament a Perpinyà el 1946
Joan Sauret, en un parlament a Perpinyà el 1946 | Arxiu Nacional de Catalunya
Redacció
03 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:04h
El pati de la biblioteca de Balaguer acollirà aquest proper divendres 6 de maig la presentació del llibre “Joan Sauret, tasca i esperança”, una biografia del periodista i polític republicà, nascut a Balaguer el 1899. Escrita per Àlvar Llobet i editada per la Fundació Irla, l’obra recull tota la trajectòria vital i professional del balaguerí, figura destacada en la premsa dels anys 30 a les terres de Lleida, diputat al Parlament de Catalunya a partir de 1932 i un dels líders catalans durant els anys d’exili després de la Guerra Civil

Emigrat en l’adolescència a Argentina, la vocació periodística de Sauret es va iniciar a "Ressorgiment", revista catalana de Buenos Aires, ciutat on també va assolir un sòlid compromís polític amb el catalanisme republicà. Tornat a la seva ciutat natal, el 1925 va fundar amb Domènec Carrové "Pla i Muntanya", quinzenal d’àmbit comarcal i un dels més destacats a l'època a Ponent; el 1930 impulsa el Centre Català Republicà, el 1931 participa en la fundació d’Esquerra Republicana i el 1932 esdevé diputat al Parlament de Catalunya, tasca que compagina amb la de periodista al diari "La Humanitat".  

Secretari general d'ERC a l'exili durant més de 20 anys
Amb la derrota de la Guerra Civil, s’exilia a França on esdevé estret col·laborador del secretari general d’ERC, Josep Tarradellas, al qual succeeix al capdavant de l’organització des del 1954. Durant més de vint anys manté viva la flama del partit, crea la revista "Tribuna" i alhora impulsa l’incipient moviment federalista europeu. Amb la fi del franquisme, el 1976 cedeix el lideratge del partit a Heribert Barrera. 

Cronista de l'exili polític català
D'entre tota la seva obra publicada, destaquen tres llibres; l'obra de teatre "Diners", escrita l'any 1927 amb Joan Pinós. Un homenatge a Balaguer que porta per títol "Bellviure. Un poble al peu del campanar i a la vora del riu", escrit el 1944 i amb el que va guanyar els Jocs Florals del 1949 a París, i "L'exili polític català", una de les obres més importants de la diàspora catalana després de la guerra.

El seu periple a França va acabar pocs mesos abans de morir, quan va decidir tornar a Balaguer per passar la darrera etapa de la seva vida. Finà a la residència de Sant Domènec el 8 d'abril de 1985.

La presentació del llibre comptarà amb la intervenció de Jordi Ignasi Vidal, Paer en cap de Balaguer, Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera, Marta Vilalta, secretària genera adjunta d’ERC, Àlvar Llobet, periodista i autor de la biografia, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

Homenatge de la ciutat de Balaguer
Després de l’acte, es descobrirà una placa d’homenatge a Joan Sauret i Garcia que la Paeria de Balaguer ha col·locat al davant de la casa on va nàixer i viure durant bona part dels primers 30 anys de vida el periodista i polític republicà. Aquest recordatori s’emplaça al número 43 de la Plaça Mercadal.

Es lliurarà un llibre a tots els assistents.
 

La portada del llibre escrit per Àlvar Llobet Foto: Fundació Irla