1 de 10
geologia

Catalunya acumula 800 terratrèmols aquest any

Destaquen l'activitat sísmica de l’Alt Urgell, amb més de 400 terratrèmols i un de magnitud 3.8, i de la Vall d’Aran, amb més de 300

Imatge de la Seu d'Urgell | Wikipedia
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 2 de maig de 2022 a les 15:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Catalunya ha tingut un començament d’any sísmicament actiu, amb 800 terratrèmols. Són dades conegudes a partir dels enregistraments de la Xarxa sísmica de Catalunya, operada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que depèn del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. Aquesta activitat entra dins de la normalitat de la Mediterrània occidental, donades les característiques del territori, destacant les sèries sísmiques succeïdes en dues zones del Pirineu català: l’Alt Urgell i la Vall d’Aran.

La seqüència sísmica de l’Alt Urgell ja havia començat a principis d’octubre del 2021, en què es va enregistrar un terratrèmol de magnitud 3.6. Però no va ser fins a l’1 de febrer del 2022 que es va produir el sisme de major magnitud de la sèrie, 3.8.


Pel que fa a la sèrie sísmica de la Vall d’Aran, es van enregistrar més de 300 terratrèmols, cap d’ells amb una magnitud significativament superior a la resta. Tot i que es té notícia d’algunes tremolors percebudes per la població, la majoria han passat desapercebudes.

La Mediterrània occidental, on es troba Catalunya, és una àrea de sismicitat moderada, situada en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d’Europa i Àfrica. Els sismes destructors en aquesta part del Mediterrani són, afortunadament, poc freqüents. Els més greus dels quals es té constància van ser els del 1427-1428 al Ripollès i la Garrotxa (l’únic conegut de magnitud 6.3), el del 1923 a la Val d’Aran i el de 1927 al Montseny.


El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) va ser el de 21 de setembre del 2004 al Ripollès, de magnitud 4. La sismicitat enregistrada des de principi d’enguany entra dins de la normalitat, donades les característiques sismotectòniques de Catalunya, on cada any s’enregistren, de mitjana, un miler de tremolors

Aquesta recurrència aconsella monitoritzar constantment la sismicitat, avaluar el risc i comptar amb els plans d’actuació adequats. L’ICGC disposa de 41 estacions sísmiques repartides per tot Catalunya, 18 de les quals equipades amb velocímetres de banda ampla, 21 amb acceleròmetres i 2 dotades amb ambdós tipus d’equipaments.


Els terratrèmols són fenòmens impredictibles, sobtats i recurrents en el temps. Considerant les dades històriques, a Catalunya cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig s’enregistra un terratrèmol de magnitud superior a 4 i, aproximadament cada 30 anys, un de magnitud 5. La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera.

 

Participació