L’assegurança agrària catalana, l’embolicat pla per millorar les cobertures als pagesos

La consellera Teresa Jordà impulsa una taula de treball per abordar aquest projecte que faria possible l’adaptació de les assegurances al canvi climàtic i a les característiques de cada zona del país

Un pagès amb els fruits malmesos per les gelades
Un pagès amb els fruits malmesos per les gelades | ACN
17 d'abril del 2022
Les gelades de principis d’abril han afectat desenes de cultius de fruita dolça i fruita seca de Catalunya i han deixat el pla de Lleida en una de les pitjors situacions dels darrers quaranta anys en època primaveral.

Els sindicats calculen que les pèrdues a Ponent seran al voltant de 500 milions d’euros i que uns 40.000 temporers no podran treballar en la campanya d’estiu. JARC estima que es perdran 502.400 tones de fruita dolça i 15.500 tones d’ametlla, i reclama a les administracions diferents mesures com ara ajuts directes per als productors, actualitzar l'assegurança per gelada o bonificacions fiscals.

Paralel·lament, una trentena de tècnics de l’assegurança agrària Agroseguro treballen des de finals de la setmana passada per avaluar els danys provocats per les gelades. Els tècnics visiten explotacions agrícoles del Segrià, Noguera, Garrigues o Urgell, afectades en un moment en què la producció es trobava en diferents fases de floració, quallat i creixement del fruit. L'entitat estima en uns 59 milions d'euros les indemnitzacions que haurà d'abonar a Catalunya, i en uns 150 milions per al conjunt de l'Estat.

En aquest context, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha posat sobre la taula una idea que, des del seu punt de vista, donaria una major seguretat als agricultors; una assegurança pròpia de Catalunya.

Des de la conselleria s’assegura a aquest diari que una mutualitat de país faria possible una major cobertura als pagesos catalans i reduiria les inseguretats que actualment tenen amb Agroseguro: “Els agricultors paguen molt i no saben si l’assegurança els pot cobrir en algunes afectacions. Per fer-ho, però, s’ha de ser valent”, explica Jordà, que lamenta que les companyies actuals no s’adapten ni al canvi climàtic ni a les zones concretes. El departament ha creat una taula de treball per començar a analitzar la creació d’aquesta assegurança de país, un pla que s’aborda en comprovar “les importants disfuncions” de les empreses d’assegurances i peritatges. 

En aquest tema, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, explica que la creació d’una mutualitat catalana està curulla de complexitats ateses les diferents característiques dels cultius catalans i les necessitats de superar els problemes de les actuals asseguradores.