Les gelades afecten una trentena de cooperatives lleidatanes amb pèrdues de fins al 85%

Les més perjudicades són les del Segrià

Els efectes de la gelada
Els efectes de la gelada | ACN
Redacció
12 d'abril del 2022
Actualitzat a les 8:24h
Les gelades de la setmana passada han afectat unes 40 cooperatives, majoritàriament situades a les comarques de Ponent (30) i una desena a Tarragona.

Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), aquestes empreses veuran reduïts dràsticament els seus ingressos pels danys en fruita dolça i ametlla ocasionats pel fred i en alguns casos s'arribarà a davallades del 85%.

La FCAC s'ha reunit aquest dilluns amb aquestes cooperatives a Lleida i s'han reivindicat ajuts directes perquè puguin fer front a la forta caiguda dels ingressos que els vindrà sense posar en perill la seva viabilitat. A Ponent, la gelada va afectar a unes 50.000 hectàrees de fruita amb danys que en alguns casos han arribat al 100% de tota l'explotació.

A les comarques de Lleida estan afectades 19 cooperatives del Segrià, cinc de les Garrigues, tres de la Noguera i tres del Pla d'Urgell, mentre que a les comarques de Tarragona n'hi ha una desena principalment de les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Priorat o el Baix Camp. Per sectors productius, a 26 cooperatives el cultiu malmès és fruita (fruita de pinyol com préssec, nectarina i platerina, però també poma i pera), mentre que per a una quinzena de cooperatives està en perill l'entrada d'ametlla.